Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li pretjerali?

Saznajte koliko ste stari po stanju vaše kože

olivia munn (1)
11.07.2013.
u 10:40

Znate li da slatka hrana može uzrokovati tamne mrlje na vratu i da su one signal upozorenja za dijabetes?

Koža je pokazatelj naših dobrih i loših prehrambenih i i drugih navika - od konzumacije alkohola, cigareta i proživljavanja stresa, pa čak i nagle promjene prehrane ili hormonalnih stanja...

- Bore

Uzrok: ne štitite se dovoljno od sunca

Fine, nježne bore javljaju se s godinama, no grube, dublje bore posljedica su štetnog utjecaja sunca, tvrdi Chris Griffiths, profesor dermatologije sa sveučilišta u Manchesteru. Zašto? Čelo štiti kosa, no ispod očiju koža lica je najtanja i najizloženija te najviše skolona boranju. Stoga, imate li bore ispod očiju vjerojatno ste previše vremena proveli na suncu. 

- Blijed ten

Uzrok: ne jedete povrće, imate previše kilograma

Dovoljne su tri porcije voća i povrća dnevno koje će koži u samo nekoliko tjedana dati zadivljujuć sjaj. Pigmenti iz voća i povrća talože se na koži i tako stvaraju prirodnu teksturu. Blijed ten isto tako može ukazivati na to da ne vježbate redovito. Inače, aktivni ljudi češće imaju rumene obraze.

- Tamni prsteni na vratu

Uzrok: slatka hrana

Temelj prehrane su vam brdo šećera i ugljikohidrata, a na vratu imate smeđe-sive mrlje? To je znak za upozorenja na dijabetes tipa 2. Mrlje ukazuju na visoku razinu hormona inzulina i da u organizmu ne obavlja svoju funkciju te ga proizvodi puno više. Mrlje se mogu pojaviti i na pazuhu. Najbolji preventivni tretman, preporučaju stručnjaci, je postepeni gubitak težine.

- Crvena koža

Uzroci: konzumacija kofeina, nedostatak sunčeve svjetlosti

Kava može dehidrirati kožu pa će ona biti crvena i spaljena.

- Pijete li više od tri šalice dnevno, na svaku od njih trebate popiti dodatnu čašu vode kako biste eliminirali štetne učinke - savjetuje Aamer Khan. Crvenilo još može izazvati i niska razina D vitamina koja nastaje kad je koža malo izložena sunčevoj svjetlosti. Vitamin D važan je za stvaranje novih stanica kože, a njegov nedostatak može dovesti do crvene kože. Lagano crvenilo koje može napredovati do trajnog crvenila, mrlja i vidljivosti krvnih žila u koži naziva se rosacea i može biti nasljedna, ali češće je potiče alkohol, kava i začinjena hrana koji šire krve žile i pogoršavaju osip na licu.

- Akne

Uzroci: mliječni proizvodi i radikalne dijete

Stručnjaci su s godinama otkrili da su akne više genetski uvjetovane nego su rezultat životnih navika. Ipak, postoje dokazi da unos mliječnih proizvoda ili kalorična prehrana mogu doprinijeti aknama. Neki stručnjaci ukazuju na to da bi mogao biti kriv inzulinski faktor rasta 1 koji se nalazi u mlijeku.

Radikalne dijete poput Atkinsonove, u kojima se unosi puno proteina i malo ugljikohidrata, mogu također izazvati akne jer proteini sadrži određene aminokiseline koje potiču proizvodnju hormona poput testosterona koji pogoršava akne. Želite li smanjititi ili spriječiti akne, hranite se namirnicama bogatima omega-3 masnim kiselinama i svježim voćem i povrćem, piše Daily Mail.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije