Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masne, slasne...

Rumene buce zlaćanog struka za kraj karnevalskog slavlja

krafne
Foto: arhiva vl
1/3
08.02.2013.
u 14:04

Fritule, ulenjaci, krafi... Manje, no ne i slađe izdanje krafne napast je kojoj je teško odoljeti, a kiti se grožđicama, pinjolima, kremom... Norvežani krafne obožavaju, pojedu ih i do pet milijuna na godinu

Oble, posute šećerom u prahu od kojeg ostaju bijeli brkovi, pa još k tome punjene pekmezom kojim ćete se umrljati, rumenke s ‘pupkom’ od pekmeza za lijene domaćice ili one malo manje i ‘prazne’ koje nestaju u dva zalogaja..., a tek šuplje – ‘policijske’, s glazurom od čokolade, mrvicama, šećerom...

 Prava kraljica karnevala  

Njezinu veličanstvu krafni, među slasticama suverenoj vladarici veljače sve do pokladnog utorka, gotovo i nema onoga tko će odoljeti unatoč tome što je svaka ‘teška’ gotovo 400 kalorija. Ma kakva bila, prava krafna mora imati žuti ‘strukić’, trag od prženja u dubokom ulju. Poslastica od dizanog tijesta poznata je diljem svijeta, od Norveške, gdje je nazivaju smultring i godišnje pojedu čak pet milijuna krafni, pa do Turske gdje ih zovu uštipcima, i američkog donuta proslavljenog u filmovima kao omiljeni policijski doručak. Iako im je podrijetlo, barem ono u izdanju punjenom marmeladom od marelice, austrougarsko, ove slastice javljaju se u nekoliko inačica u našim krajevima. Sjever Hrvatske poznaje ih kao krafne, dok su duž obale oblikom malo manje – poznatije kao pokladnice, fritule, frite, fritele, ulenjaki... Zajednički nazivnik s krafnama je taj da se prave od dizanog tijesta, aromatiziraju, prže u ulju i posipaju šećerom u prahu.

 Slastica s potpisom  

Način pripreme fritula jasan je pokazatelj tradicije, a njihov recept jasno odaje odakle dolaze. Rakija od ruže tajni je dodatak istarskih domaćica, a ‘gratana’ (ribana) korica limuna spretnih Dalmatinki. Dodaci koji se pak stavljaju u ove rumene mirisne loptice pečat su obitelji.

 Tako dodaci poznatih venecijanskih fritula, za koje se čak i u povijesnim spisima tvrdi kako su ondje prvi put napravljene, ovise o staležu. Pinjoli i krema od jaja stavljaju se u one pripremljene u kuhinjama plemićkih kuća, a grožđice su rezervirane za trgovačke obitelji. One posute šećerom jeli su svi ostali. Za karnevala su se pekle u fritolerama, malim drvenim kućicama na ulicama i trgovima Serenissime.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije