Naslovnica Lifestyle Gourmet

Rio, Nica, Venecija ili Rijeka? Stavite maske, vrijeme je za karnevale

Vrijeme u kojem je svakome sve dopušteno jer buka i razuzdane zabave tjeraju hladnoću i zimu
07. veljače 2014. u 11:56 0 komentara 459 prikaza
'Charles and Camilla visit South America Samba Dancers wait for The Prince of Wales and the Duchess of Cornwall, before their tour of a favela (shanty town) on the outskirts of Rio de Janeiro,in Brazi
Foto: John Still/PA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od raskoši balova i plesa pod krinkama, preko oduševljenja koje izaziva pogled na zaprege i alegorijska kola, ludovanja na ručno rađenim ‘karićima’ po opatijskim nizbrdicama, do prerušavanja, buke zvončara, poljupca ‘črnega vraga’ i fašničkih zabava na samoborskom trgu – karnevali su vrijeme kada je sve i svakome dopušteno, tjedni u kojima se hladnoća i zima tjeraju na što originalniji način.

Neka gori Pust!

“Karnevali prekidaju svakodnevicu, a takvi otkloni nisu stihijski, naprotiv, uvjetovani su tradicijom, očekivani i predviđeni kalendarom”, zapisao je Ivan Lozica u knjizi “Hrvatski karnevali”, vodiču kroz tradiciju maškaravanja od juga, preko neizbježnog Lastovskog poklada, Baranjske buše, Pusta na Buzeštini, Paške robinje, Radoških mačkara, Donjokaštelanskog krnjevala...

Karnevalistima se oduvijek mililo baviti i politikom pa tako Pust, glavni krivac za sva zla i loše što se dogodilo od prošlog karnevala, vrlo često nosi ime nekog političara ili mu barem nekim detaljem nalikuje. Vrijeme je to i kad se iz kuhinja šire mirisi, jer za ples, hodanje i sve što karneval nosi valja se dobro ‘podmazati’ iznutra baš koliko i urediti izvana. Kuha se kupus, repa, suho meso, kobasice...

Takva su jela dopuštena sve do posljednjeg karnevalskog dana kad se pripremaju slasne i masne pokladnice, krafne, kroštule... A nakon pokladnog utorka slijedi Čista srijeda, Pepelnica, početak korizme i posta te odbrojavanje do Uskrsa.

Nikad nije prekasno

Oživi li putnik i avanturist u vama, još je uvijek dovoljno vremena da se zaputite do Samobora, odvedete djecu na maškaranu povorku u Opatiju, pustite da vas ponese riječka karnevalska povorka i ‘kušne’ zvončarski vrag... Prilika ima i za povoljna putovanja do Zaljeva anđela ili barem jedan dan do neodoljive Serenissime.

>>Ljubav je u zraku, karneval je na ulici, popust je na Mondu

Važni savjeti - Ludirajte se spremljenih dokumenata

1. Rezervirajte na vrijeme smještaj u gradovima

Odlučite li se za putovanje na Azurnu obalu u vrijeme karnevala, a idete u vlastitom aranžmanu, ne računajte da ćete naći slobodan hotel ili parkirališno mjesto.

2. Pratite upozorenja komunalnih redara i jednosmjerne ulice

U Veneciji na karnevalu zna biti pogibeljno zbog velikog broja turista pa, ako vodite djecu, odaberite vikend prije završne priredbe. Mnoge ulice postaju jednosmjerne pa pratite upute i smjerokaze.

3. Dokumente spremite, ponesite samo gotovinu

Ako ste među sretnicima koji imaju prilike zaplesati na karnevalu u Riju, budite na oprezu jer su pljačke i džeparenja svakodnevica. Ne odmičite se od glavnih ulica.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.