Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peto godišnje doba

Rio, Nica, Venecija ili Rijeka? Stavite maske, vrijeme je za karnevale

'Charles and Camilla visit South America Samba Dancers wait for The Prince of Wales and the Duchess of Cornwall, before their tour of a favela (shanty town) on the outskirts of Rio de Janeiro,in Brazi
Foto: John Still/PA/PIXSELL
1/3
07.02.2014.
u 11:56

Vrijeme u kojem je svakome sve dopušteno jer buka i razuzdane zabave tjeraju hladnoću i zimu

Od raskoši balova i plesa pod krinkama, preko oduševljenja koje izaziva pogled na zaprege i alegorijska kola, ludovanja na ručno rađenim ‘karićima’ po opatijskim nizbrdicama, do prerušavanja, buke zvončara, poljupca ‘črnega vraga’ i fašničkih zabava na samoborskom trgu – karnevali su vrijeme kada je sve i svakome dopušteno, tjedni u kojima se hladnoća i zima tjeraju na što originalniji način.

Neka gori Pust!

“Karnevali prekidaju svakodnevicu, a takvi otkloni nisu stihijski, naprotiv, uvjetovani su tradicijom, očekivani i predviđeni kalendarom”, zapisao je Ivan Lozica u knjizi “Hrvatski karnevali”, vodiču kroz tradiciju maškaravanja od juga, preko neizbježnog Lastovskog poklada, Baranjske buše, Pusta na Buzeštini, Paške robinje, Radoških mačkara, Donjokaštelanskog krnjevala...

Karnevalistima se oduvijek mililo baviti i politikom pa tako Pust, glavni krivac za sva zla i loše što se dogodilo od prošlog karnevala, vrlo često nosi ime nekog političara ili mu barem nekim detaljem nalikuje. Vrijeme je to i kad se iz kuhinja šire mirisi, jer za ples, hodanje i sve što karneval nosi valja se dobro ‘podmazati’ iznutra baš koliko i urediti izvana. Kuha se kupus, repa, suho meso, kobasice...

Takva su jela dopuštena sve do posljednjeg karnevalskog dana kad se pripremaju slasne i masne pokladnice, krafne, kroštule... A nakon pokladnog utorka slijedi Čista srijeda, Pepelnica, početak korizme i posta te odbrojavanje do Uskrsa.

Nikad nije prekasno

Oživi li putnik i avanturist u vama, još je uvijek dovoljno vremena da se zaputite do Samobora, odvedete djecu na maškaranu povorku u Opatiju, pustite da vas ponese riječka karnevalska povorka i ‘kušne’ zvončarski vrag... Prilika ima i za povoljna putovanja do Zaljeva anđela ili barem jedan dan do neodoljive Serenissime.

>>Ljubav je u zraku, karneval je na ulici, popust je na Mondu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije