Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Restoran Ružmarin: Gosti traže krvavi biftek, ali 
bez krvi, pa ostanem u čudu

Bili su kod nas Severina, Gibonni, Oliver, Jole, Jelena Rozga..., ali ja čekam njega – Bana, kaže nam uz smiješak kuhar Dario Ban.
24. srpnja 2018. u 13:31 1 komentara 1265 prikaza
Restoran Ružmarin
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/4

Tražimo u svakom gradu mjesto gdje se dobro jede, ali gdje se jede i za – pristupačan iznos. I to nama, Hrvatima, ne Nijemcima, Šveđanima, Rusima... A u Opatiji je izbor takvog restorana vrlo lagan. Godinama se zna da se u modernom obiteljskom restoranu “Ružmarin” jede sjajno, na ručak ili večeru ondje dolazi cijeli Kvarner. Bili turisti ili ne.

Konoba: Pod odrnom VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE Konoba Pod odrnom: Ako je namirnica dobra, ovdje je pravilo: nemoj je puno gnjavit

Pohao Viledine spužvice

No, osim hrane, za koju čovjek već po fotografijama može raspoznati o kakvim se jelima radi, veći su štos ovog mjesta sami ljudi koji se brinu o gostima. Najšaljiviji je kuhar Dario Ban (36).

Je li vam Marijan Ban što u rodu?

– Nije, ali mi je omiljeni pjevač. Bili su kod nas Severina, Gibonni, Oliver, Jole, Jelena Rozga, ali ja čekam njega, svoga prezimenjaka Bana – kaže Ban. Spreman je uvijek za štos, pa se tako sjeća jednog zimskog dana kad nije bilo gostiju.

U ovim pećima na drva temperatura dosiže 400 stupnjeva, a delicije koje iz njih izlaze zadivile su i pjevača grupe U2 Večernjakove zvjezdice Marijina konoba: Ovdje je uživao i Bono Vox, a kraj krušnih peći se i slikao

– Rekli meni konobari da im napravim nešto pohano. Ja ih pitam što, a oni kažu da im samo spoham, što ih uopće pitam! A ja iz štosa, da se nešto događa, uzeo set Viledinih spužvica. Izabrao sam ružičaste, da sliče na meso, malo ih škarama oblikovao i – spohao. Pohane, izgledale su kao pravo meso. Oni počeli rezati i jesti, pa me u čudu pitaju: A što je to tako žilavo? A ja im kažem: Viledine spužvice! Niste rekli što da vam spoham – priča Ban.

Konoba Corrado Večernjakove zvjezdice Konoba Corrado: Svjetski prvak hvata im ribu, a gosti nakon jela prste ližu

Genijalno kuha i ima duha.

– Čuj, dođe gost i veli da bi krvavi biftek, ali bez krvi! A ja onda pozovem konobara Sašu i kažem mu: Ja to ne znam napraviti, budeš ti...

A što jede kuhar?

– Kod limara je truo auto, kod vodoinstalatera sve pipe puštaju vodu, a ja cijeli dan radim bifteke, a onda si navečer doma “napravim” – kruha i paštete – kaže smijući se.

KONTINENTALNI TURIZAM Večernjakova turistička patrola – Osijek šampion

Podatno, meko, pikantno...

Simpatičan čovjek, majstor u kuhinji. Bruschetta s tartufima, pancetom i mozzarellom stoji 21 kunu, ona s kozicama mozzarellom i fettom 42 kune, a juneća rebra Toreador 98 kuna. Meso je podatno, meko poput putra te s blago pikantnim umakom. Krumpir u foliji, krema... Preporučujemo.

Restoran Ružmarin

Restoran Ružmarin

Veprinački put 2, Opatija Obiteljski restoran

Iznos računa: 140 kuna

...

Izbor i kvaliteta jela (DO MAKS. 50 bodova) 48

Izbor i kvaliteta PIĆA (DO MAKS. 15 bodova)17

Posluga i ljubaznost (DO MAKS. 10 bodova)10

Dojmovi i prostor (DO MAKS. 20 bodova)18

Ukupnost ponude (DO MAKS. 5 bodova) 4

UKUPNO: 94

3 zvjezdice - 80-87 bodova

4 zvjezdice - 88-94 bodova

Velika zvjezdica - više od 95 bodova

 

 

 

JESTE LI ZNALI?

Književnik James Joyce, koji ima i statuu u samom centru Pule, taj grad nije volio pa je odlazio u omiljenu mu Opatiju. Potvrđuju to i Puljani. No dolazile su ovdje velike face – ban Josip Jelačić, austrijski car Franjo Josip, njemački car Wilhelm, švedsko-norveški kralj Oskar II., rumunjski kralj Karolo, Giacomo Puccini, Anton Pavlovič Čehov...

Info

Cijene u Opatiji, na samom vrhuncu sezone, prihvatljive su za većinu gostiju.

Parkiranje: 8 kn/h

Pivo 0,5 l: 20 kn

Kava espresso: 12 kn

TOP 5 za kupanje

1. Mošćenička Draga

2. Medveja

3. Slatina

4. Brseč

5. Sv. Ivan

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • Rad:

    Izvrstan restoran, interijer ugodan, posluga brza i profesionalna, klopa za preporučit, ali nije mi ostao u sjećanju kao jeftin, nego malo skuplji restoran koji zaslužuje svaku potrošenu kunu! Obavezna stanica u Opatiji.