Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE

Konoba Pod odrnom: Ako je namirnica dobra, ovdje je pravilo: nemoj je puno gnjavit

Konoba: Pod odrnom
Foto: Marina Borovac
1/2
23.07.2018.
u 20:55

Odrna iz naziva konobe isto je što i brajda, a gosti ovamo dolaze zbog dobre spize.

Na izlasku iz konobe sredovječni je bračni par zastao pozdraviti se s gazdom i, pružajući mu srdačno ruku, na engleskom dobacio: “Vidimo se dogodine.” On im je uzvratio pozdravi i kazao: “Vidimo se.”

Put je da sve bude lokalno

– To van je par iz Rumunjske. Dolaze u nas bit će 30 godina. Sićan ih se još kad san bija dite – izgovara Dino Kružičević vješto manevrirajući među stolovima konobe Pod odrnom u Omišu.

– Moj je dida Dinko započeja s marendama ‘67. kad je turizam bio još u povojima, nastavija otac Vicko, sad sam ja preuzeja, a imamo i malog Vicu koji će valjda nastavit. Danas su nam gosti unučad ljudi koji su dolazili još k didu. Šta da van rečen, atmosfera je baš pravo domaćinska i ne moraš ni pitat gosta šta će popit jer već znaš šta će – kaže, objašnjavajući da je odrna isto što i brajda. A gosti se u konobu vraćaju zbog dobre spize koju obitelj Kružičević već desetljećima sprema. Dino kaže da većinu namirnica nabavljaju od ovdašnjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i domaćih ljudi i da živi za dan kad će sve što imaju u ponudi proizvesti poljoprivrednici iz okolice.

– Mislim da je to pravi put i radi gostiju i radi nas i radi ljudi što se muče nešta proizvesti – objašnjava.

Da ostane prirodno

Kao specijalitete ove moderne konobe ističe svježu ribu, buzaru, domaću tjesteninu poput šurli, odreske i gradele za koje je maher njegov otac Vicko, inače zadužen i za nabavu.

Supruga Mia konobari, on je na relacija kuhinja - šank, no alfa i omega konobe je, naglašava, mati Mira koja je glavna u kuhinji, iz koje izlazi ono najbolje od konobe.

– Ako je dobra namirnica, nemoj je puno gnjavit, nego ju napravi da ostane prirodna – kaže Dino.

I zaista, jadranska hobotnica učas je bila spremljena na gradelama, servirana uz povrće sa žara te zdjelicom blitve. Taj obrok za 135 kuna bio je toliko ukusan i zbilja je vrijedio svake lipe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije