Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Znate li što je babka? Imamo najukusniji recept!

shutterstock
29.05.2024.
u 09:30

Uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog, a opet uvijek modernog kolača!

Babka je slatki pleteni kruh koji potječe iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine. Njegova slojevita struktura i bogati čokoladni okus čine ga idealnim izborom za sve vrste okupljanja ili kao posebna poslastica za vašu obitelj. Nadijevajte ovaj slatki kruh po vašim željama – čokoladom, voćem ili cimetom. Uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog, a opet uvijek modernog kolača! Recept je podijelila food blogerica @nbedrica. Uživajte! 

Sastojci: 

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 80 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 2 žlice kiselog vrhnja (može i čvrsti ili grčki jogurt)
  • korica limuna/naranče

Nadjev:

  • Po želji – namaz Nutella i mljeveni lješnjak

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Staviti sve suhe sastojke te dodati mokre. Maslac otopiti na laganoj vatri. Maknuti s vatre. Dodati mu mlijeko i vodu da bude mlako te staviti u suhe sastojke. Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Radite s mikserom s nastavkom za tijesto dok ide. Što više mijesite, tijesto će biti bolje. Nemojte dodavati brašno. Tijesto pokrijte i stavite na toplo da se diže.

VEZANI ČLANCI: 

Kad se tijesto diglo, razvaljati ga u obliku pravokutnika, namazati Nutellom, posuti mljevenim lješnjacima, zarolati u roladu te tu roladu prerezati na pola i onda ta dva dijela isprepletete. Staviti na pleh koji ste namazali maslacem ili stavite papir za pečenje. Kad sve pripremite, pokrijte kolač krpom i neka bude još nekih 20 minuta na toplom. Pećnicu zagrijati na 180°C. Prije pečenja otopite malo maslaca na laganoj vatri i njime premažite babku te stavite peći nekih 25 do 30 min.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
11:43 29.05.2024.

Žuti karton zbog čuđenja o podrijetlu kolača? Pored katolika i pravoslavaca? Svaka čast. Židovi se ne smiju spomenuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije