Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najtraženiji desert mjeseca

"Dugački John"? Doznajte sve što niste znali o krafnama...

Krafne
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/3
27.02.2019.
u 11:02

Možda je puka slučajnost, ali činjenica je da su dva najbolja izuma čovječanstva međusobno slična. Prvi izum je kotač, a tisućama godina kasnije, došla je i krafna, genijalna poslastica od prženog tijesta.

Prve krafne spominju se još u 18. stoljeću, a početkom 19. stoljeća pojavljuju se i prvi pisani tragovi kod nizozemskih doseljenika u Ameriku. Iako nikada nećemo znati tko je prvi napravio krafne kakve ih danas znamo, zahvalni smo svim kuharicama i kuharima koji su tijekom godina usavršavali krafne, od prvih jednostavnih prženih u svinjskoj masti do današnjih punjenih i posipanih u milijun kombinacija.

Krafna je prženi komad obogaćenog tijesta, tradicionalno ih jedemo slatko i okrugle ali postoje iznimke. Kada je krafna pržena, tijesto se puni ili ukrašava (ovisno o željama) kombinacijom šećera, glazure ili punjenja.

Općenito, razlikujemo 2 vrste krafni. Krafne koje u tijestu imaju kvasac su uglavnom lagane, prozračne krafne. Kada se prepolovi, tijesto iznutra je rastezljivo i lakše su u ruci. Većina krafni koje tradicionalno radimo su baš takve.

U zadnje vrijeme su popularne i krafne napravljeni od tijesta za kolače i torte, u koje ne stavljamo  kvasac već prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Nastala tekstura je gušća od kvasca, više se mrvi  a često i malo hrskavije.

Diljem svijeta postoje mnoge varijante, a kako svakim danom nastaju novi okusi, teško je napraviti popis najboljih. Ipak, postoje klasici koji su već godinama omiljeni:

Krafna s marelicom – većina nas kad pomisli na krafne pomisli upravo na ove, klasične krafne posipane šećerom i punjene pekmezom od marelica. Nema smisla kupovati samo jednu jer ćete sigurno htjeti još nakon prve, a ako obožavate marelice kao mi, slobodno otvorite još i teglu pekmeza kako bi dodali malo punjenja kada nestane u sredini. I ne zaboravite maramice.

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Punjene krafne - S preljevom, punjene vanilijom ili čokoladom, posipane šarenim mrvicama, i najizbirljiviji će naći kombinaciju koja im odgovara. Za one neodlučne, najbolje je uzeti miks okusa.

Donut – iako manje popularan kod nas, donut s glazurom je apsolutno najpopularnija krafna u ostatku svijeta, pogotovo u Americi. Klasična kružna, s rupom u sredini. Glazura na vrhu je slatka, mliječna, ponekad s malo vanilije. Naravno, mogu biti i punjene ili posipane samo šećerom. Ako nikad niste probali jednu, trk u dućan i saznajte zašto su svi policajci u filmovima ludi za njima.

Bostonska krafna s kremom - ova „krafnasta“ verzija Bostonske pite kreme toliko je omiljena u Massachusettsu, da je 2003. godine proglašena službenom državnom krafnom. Okrugla, bez rupe u sredini i ispunjena kremom ili pudingom od vanilije. Vrh uvijek krasi čokoladna glazura.

Long John - ponekad ispunjen kremom ili pekmezom, Long John je američki „šljakerski“ odgovor na omiljenu poslasticu francuskih aristokrata, éclair. Za razliku od okruglih krafni, Long John je pravokutnog oblika i duguljast, a glazura uglavnom šarena.

Cimet rolica – još jedan drugačiji oblik krafne, tijesto s cimetom se razvalja i oblikuje u rolu, a zatim prži isto kao i tradicionalne krafne.

Foto: Promo/Eva Virc

Churros – iako churros nisu prvo na što pomislimo kada kažemo krafne, oni su svakako slatko prženo tijesto baš kao i krafne. Popularni u Španjolskoj i većem dijelu španjolskog govornog područja, churrosi su dugački štapići tijesta, prženi i posuti šećerom. Često se poslužuju s gustom čokoladom za uranjanje.

Krafne s jabukama – u tijesto za krafne se ubace komadići jabuke, a zatim se neregularni oblici ubacuju u ulje i prže. Uglavnom na vrhu imaju slatku glazuru ili su posuti šećerom. Jako su popularni u Nizozemskoj gdje ih nazivaju Appelflappen.

Ako ste neodlučni, ili želite probati nove okuse, riješite kviz i saznajte koja krafna je baš za vas!

Sadržaj omogućio Lidl.

 
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije