Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE I UŠTEDA

Promjenama navika odviknite se od pušenja

12.04.2009.
u 21:51

Ne treba posebno isticati koliko pušenje cigareta i izloženosti duhanskom dimu ugrožava zdravlje i povećava rizik obolijevanja od mnogih bolesti. No, ako to još uvijek nije dovoljno da donesete odluku o prestanku pušenja u doba krize, kada se stalno iščekuju nova povećanja cijena, ušteda od prestanka pušenja možda je dovoljan razlog za ovaj potez.

No, iz Centra za nepušenje i mršavljenje upozoravaju da ako u svom načinu života ništa ne promijenite, nemate puno šanse uistinu prestati pušiti. Ukoliko ste čvrsto odlučili zauvijek cigaretama reći zbogom, trebali biste unaprijed isplanirati i zapisati u kakvim prigodama i kada ste dosad palili cigaretu. Pored toga treba naznačiti što ćete sad raditi, čime ćete zamijeniti tu staru i tvrdokornu naviku. Čak se preporuča uzeti u ruke nešto što vas veseli, mijenja raspoloženje nabolje kako bi se pažnja i razmišljanje o željenoj cigareti više usredotočila na novi objekt pažnje.

To može biti bilo što pri ruci - čokolada, bombon, štapići, mineralna voda ili kakvo drugo piće, ali naravno sve s mjerom. Intenzivno fizičko opterećenje također pomaže, poput nekoliko sklekova koji ubrzavaju puls (zamjena za cigaretu), a i pospješuje protok krvi i potiču brzo disanje. Po mogućnosti promijenite neke sitne pojedinosti iz svog dnevnog reda – poglavito one u početnoj etapi, stoga ustajanje, kavicu ili jutarnja prepiranja s djecom «odgodite za neko vrijeme».

Ako ste primjerice ustajali u šest sati, dižite se 10 minuta kasnije. Počeli ste s kavicom, sada pijte čaj, kavu odgodite za kasnije, ako niste doručkovali, krenite s doručkom.

Odvikavanje od pušenja u Centru za nepušenje i mršavljenje funkcionira po načelima magnetske rezonancije. Također je važno znati i da ga ne prate nikakve nuspojave, a u program se može uključiti svatko, bez ikakvih preliminarnih pretraga. Funkcionira tako da bio-valove nikotina prenosi prema organizmu, a detektirajući i interpretirajući njegove reakcije generira valovnu skupinu uslijed čega se želja za nikotinom smanjuje za čak 90 posto.

Sat vremena prije tretmana ne smije se više pušiti, da bi tijelo pokazalo potrebu za nikotinom, a tretman traje oko 30-ak minuta što se pokazalo dovoljno za prestanak pušenja.

Tretman djeluje na način da nakon njega organizam sastojke cigareta počinje smatrati alergenima te započinje njihovu intenzivnu razgradnju za uklanjanje. Nakon tretmana odmah započinje proces odvikavanja, a potpuno djelovanje se ukazuje već za pet sati i već sutradan ujutro želja za pušenjem nestaje ali razmišljanje o cigaretama ostaje još nekoliko dana i to najčešće uz kavu ili nakon hrane.

Također je izrazito važno znati da otpadne tvari koje nastaju tijekom detoksikacije nakon tretmana dospijevaju u krvotok i preko bubrega se prazne. Kada u organizmu nema tekućine u dovoljnoj mjeri, organizam nije sposoban detoksicirati odgovarajućim intenzitetom, jer se u krvi nakupe otrovne tvari, a proces se – uz slabu glavobolju usporava ili se u potpunosti zaustavlja.

Stoga je veoma važno povećano uzimanje tekućine u prvih 14 dana nakon tretmana i to oko tri litre dnevno, a ujutro nakon buđenja poželjno popiti 3 dl tekućine tedva sata prije odlaska na počinak više ne piti. Tretman ne izaziva nikakve nuspojave. Može ga koristiti bilo tko, osim osoba s pacemakerom, trudnica i osoba oboljelih od epilepsije.

Prirodna je stvar da se nakon tretmana u ustima pojavi gorak metalni okus, nezgodan osjet dima cigarete te smanjena sposobnost koncentracije, no sve to se može smanjiti češćim pranjem zubi i boravkom na svježem zraku što pospješuje opskrbu mozga kisikom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije