Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinska zvijezda

Potpuno novo ocjenjivanje - otkrivamo Vinske zvijezde kao vodič za kupnju samo dobrih vina

Kušanje vina
Foto: Privatni album
13.02.2014.
u 14:40

Novoosnovani Vinski klub i istoimena udruga u nastajanju posvetit će se promicanju i pronalaženju na našem tržištu vina vrijednih pozornosti, te aktivnostima u uzdizanju kulture stola

U hotelu Esplanade startala je akcija Vinske zvijezde; počeli smo s ocjenjivanjem vina iz maloprodaje, s hrvatskog tržišta, domaća su i uvozna. U nas još nije bilo ovakvog ocjenjivanja kojem je cilj naći i preporučiti potencijalnim uživaocima vina koja vrijedi kupiti, koja imaju značajke koje će opravdati vaš izbor.

Nas trojica novinara, Željko Suhadolnik, Ivo Kozarčanin i vaš izvjestitelj, Vito Andrić, s poduljim stažem u skupljanju i sticanju enoloških znanja, značajki i vrijednosti, svaki u svome mediju,odlučili smo udružiti snage i znanje, ponuditi vam štivo od kojeg ćete imati, nadamo se, itekakve koristi.

Foto: Robert Demo

Krenula je dakle akcija Vinske zvijezde – iz naziva je jasno da tragamo za vinima koja će opravdati ovakvu atribuciju. U suradnji s poznatim vinotekama, vinskim prodavaonicama naš će stručni ocjenjivački sud nagrađivati vina koja to zaslužuju visokim odličjima, od srebrne medalje do Velike zvijezde; vina koja će njihovi prodavači ponuditi na kušnju a precijene li ih, ostavit ćemo bez ocjene; prag za našu nagradu samo je srebrno odličje. I to vrlo visoko postavljen!

Kao organizatori Vinskih zvijezda, usporedno osnivamo i udrugu Vinski klub; ne samo kao nositelja ovog ocjenjivanja nego i kao promotora i organizatora brojnih drugih aktivnosti usmjerenih uzdizanju plemenite kapljice. Članovi su i drugi štovatelji i znalci, profesionalci, tvrtke itd., koji mogu organizirati i razne druge vinske aktivnosti povezane s Vinskim klubom (tematske degustacije, prezentacije, stručna putovanja i sl.).

A riječ, dvije i o samom ocjenjivanju, koje ćemo održavati javno, na javnim mjestima, u lokalima, dakako s uzorcima anonimno. Rabimo međunarodno najprihvaćeniju metodu do 100 pozitivnih bodova, po OIV-u; uz organizatore u žiriju su i priznati stručnjaci, enolozi, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, vinari-enolozi…

Na ocjenjivanje se poziva i promatrača, nekog vinoljupca, vinoznalca, osobu iz javnog života, koja je samo svjedok; kuša vino, ali ne ocjenjuje. Sudjelovala je ovog puta Helena Čegec, Vinska kraljica Zagrebačke županije. Mlada studentica informatike, iz poznate vinske obitelji Čegec koja se posvetila organskim, izvornim vinima, među prvima u nas, bila je presretna da je mogla kušati vina koja joj se rijetko nađu u čaši, i da je puno naučila i o osobinama vina i o i opisima koji se rabe.

Žiri je osobno pozdravio i direktor hotela Ivica Max Krizmanić.

Testirali smo 29 uzoraka. Uz zavrijeđene bodove, dajemo i kratak opis kušanog vina. I zapamtite, vina koja nemaju naznačenu bodovnu granicu, nismo ocijenili kao – Vinske zvijezde.

Svakog tjedna jedanput, prema mogućnostima, rezultati se objavljuju u mediju dostupnom svakome od trojice organizatora – Facebook, blog, 24 sata, portal Vecernji.hr, Svijet u čaši. Proglašavat ćemo i najbolje ocijenjeno Vino mjeseca, te na kraju godišnje akcije izabrati po 3 najbolja domaća i strana vina. Sve to utvrdili smo i posebnim Pravilnikom, dostupnom svakom zainteresiranom čitatelju.

Naposljetku: Ne biramo najbolju sortu, niti vinsku regiju i sl.; vrednujemo samo vino koje je u čaši.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije