Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrašavanje jaja

Pisanice: Crvena boja za radost, a plava za zdravlje i vjernost

'25.04.2011., Zagreb -  Ilustracija, uskrsni dorucak. Uz pisanice, obavezan sastojak uskrsnog dorucka su i kuhana sunka, mladi luk i rotkvice. Sunka pecena u kruhu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
29.03.2013.
u 09:44

Tradicija oslikavanja jaja zapravo je poganski običaj, a simbolizira novi život. U katoličkom svijetu ono je vezano uz Isusovo uskrsnuće, a jaja su dio obreda blagoslova hrane koju vjernici nose u crkve na samo uskrsno jutro

Na stolu kuhana šunka i hren, u pećnici mirisna pinca, a košarica prepuna šareno oslikanih jaja. Rumena, zelena, plava, sa sličicama ili oslikana voskom, zlatasta ili bakreno smeđa kuhana u ljuski luka, ukrašena bojama mlade trave... Tradicija oslikavanja jaja zapravo je poganski običaj, a simbolizira novi život. U katoličkom svijetu ono je vezano uz Isusovo uskrsnuće, a jaja su dio obreda blagoslova hrane koju vjernici nose u crkve na samo uskrsno jutro.

Poruke skrivene u boji pisanice

Običaj ukrašavanja jaja njeguje se diljem svijeta, a boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje i nose poruke. Tako najčešća boja - crvena - predstavlja radost života i ljubavi, žuta mladost i čistoću, zlatna duhovnost i mudrost, a plava dobro zdravlje i vjernost.

Zelena je znak zdravlja, nade i bogatstva, ružičasto oslikana jaja poručuju želje za uspjehom i zadovoljstvom, smeđa iskazuju velikodušnost, a ljubičasta govore u prilog povjerenju i strpljenju.

Narančaste su pisanice znak izdržljivosti i ambicije.

Crvene od ljuski luka i sjajne od špeka

Za razliku od danas dostupnih komercijalnih boja, pisanice koje se uređuju na tradicionalni način boje se prirodnim bojama, a među njima je najčešća crvena, i to nastala kuhanjem ljuski crvenoga luka. Međimurci pisanice boje čak i crnom bojom od bobica bazge, a motive – tradicionalne uskrsne pletere i slično – rišu vrškom igle umočenom u otopljeni vosak. Kada je pisanica oslikana, kuha se u boji od luka do žarke boje. Vosak se skida kad domaćice lašte pisanice slaninom.

Najveće pisanice u Kanadi i Koprivnici

Dok se Hrvati diče velikim koprivničkim pisanicama oslikanim motivima naivne umjetnosti, one ipak nisu najveće jer je najveća ikad oslikana pisanica napravljena u Kanadi. Uskrsni običaji diljem svijeta, a vezani uz pisanice, razlikuju se. Dok Englezi dan uoči Uskrsa na Sveučilištu u Oxfordu na Veliku subotu organiziraju “lov” na uskrsna jaja, u Meksiku pripremaju lažna jaja koja napune konfetima, a nazivaju ih “cascarones”. U Rusiji su pisanice suveniri, a Rusi se posebno ponose pisanicama zlatarske kuće Fabergé. Prvo takvo jaje izradio je Petar Karl Fabergé.

Proslavljena carska zbirka jaja i dragulja

Priča o Fabergéovim jajima ruske careve Aleksandra III. i Nikolu II. i za obitelj Kelch počela je kada je car Aleksandar supruzi Mariji Fjodorovnoj poklonio prvo jaje s Fabergéovim potpisom. Bila je toliko oduševljena da joj je car nastavio poklanjati po jedno svake godine, sve dok ih nije skupila 65. Zbirka danas broji 57 komada, a smatraju se remek-djelom zlatarske umjetnosti. Ukrašena su biserima, a svako nosi svoje ime; labud, paun, pupoljak, carević ...

Najvrednija zbirka jaja u Europi

Dok se Fabergéova jaja čuvaju u muzejima i zbirkama kolekcionara, a najviše ih je u zbirci ruskog bogataša Viktora Vekselberga te u moskovskom muzeju u Kremlju, Zagreb ima najveću i najvredniju zbirku pisanica u Europi. Smještena je u Etnografskom muzeju, potječe iz Beča, a 1847. godine darovao ju je biskup Josip Juraj Strossmayer. 

>> "Potkovana" pisanica iz 1929. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije