Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni ručak

Patka na međimurski način s heljdinom kašom - ovo je recept za najbolji božićni ručak po našem izboru

Sandra Šimunović/Pixsell
22.12.2021.
u 09:23

Patku prije pečenja treba temeljito natrljati svježim začinskim biljem (timijan, kadulja, ružmarin...) ili gotovom mješavinom začina za perad, savjetuje Stevo Karapandža, legenda hrvatske gastronomije.

Ako, poput nas, Božić ne možete zamisliti bez pečene peradi, predlažemo vam da se ove godine odlučite za patku, a nadjev od heljde toliko će vas oduševiti da ćete sigurno tražiti porciju više. Poslažete li oko patke tijekom pečenja malo naranče, luka, grančicu ružmarina i timijana, to će vašem blagdanskom jelu dati mediteranski štih i vrlo lijepe arome. Recept sačuvajte, trebat će vam ponovo!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Patka na međimurski način s heljdinom kašom

Sastojci:
250 g heljdine kaše
100 g masti
1 glavica luka
2 komada pačjih ili pilećih jetrica
1 jabuka
½ vezice peršina
sol, papar
mješavina začina za perad

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:
Patku očistite, operite i posušite. Lagano posolite te natrljajte svježim začinskim bilje ili mješavinom začina za perad. Heljdinu kašu očistite, operite u puno mlake vode, potom je napola skuhajte i ocijedite. Na polovici masnoće staklasto popirjajte nasjeckani luk, dodajte na kockice narezanu jetricu i jabuku, dodajte ocijeđenu heljdu, popaprite i malo posolite. Na kraju umiješajte sitno nasjeckan peršinov list. Tako pripremljenom smjesom napunite patku i u pripremljenom plehu s ostatkom masnoće pecite na temperaturi 190-200 stupnjeva. Tijekom pečenja podlijevajte patku vodom i često prelijevajte vlastitim sokom od pečenja.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Narezanu patku poslužite s heljdinim nadjevom i različitim salatama – lisnatom zelenom salatom, matovilcem ili ciklom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije