Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Otkriveno deset gena uzročnika brze smrti

24.03.2009.
u 22:21

Znanstvenici su otkrili 9 novih varijacija gena koji mogu osobu učiniti sklonijom iznenadnoj smrti od srčanog zastoja, a potvrdili su i već poznatu ulogu desetog takvog gena.

– Gotovo polovica bili su sasvim novi geni, za koje nitko nije niti slutio da sudjeluju u biologiji srca – rekao je Dan Arkin s medicinskoga fakulteta Johnsa Hopkinsa. Njegova je ekipa znanstvenika jedna od mnogih koje su radile na toj studiji, koju je objavio časopis Nature Genetics. U veljači je Arkingova skupina objavila u časopisu Circulation da je otkrila jedan gen koji povećava opasnost od smrti zbog zastoja srca. Nova studija identificirala je taj gen i još 9 novih, koji modificiraju intervale srčanih kontrakcija.

– Iznenada smrt od srčanog zastoja velik je problem. Ne dobijete drugu priliku – rekao je Arking. Ljudi s produljenim intervalima QT u većoj su opasnosti od iznenadne smrti, što je uzrok više od 400.000 smrti na godinu u Sjedinjenim Državama, prema podacima Američkoga kardiološkog društva.

Studija provedena na 15.842 osobe pokazala je da, što osoba ima veći broj od tih 10 varijanata, to su veći izgledi da ima i produljeni interval QT. Sad treba otkriti koliku ulogu svaki od tih gena ima u povećavanju rizika. Na kraju, rekao je, mogli bismo otkriti metu potencijalnoga novog lijeka. Od bolesti srca i krvnih žila umire svaki drugi stanovnik tzv. industrijaliziranoga svijeta.

To je bolest suvremenoga čovjeka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od kardiovaskularnih bolesti u svijetu godišnje umre oko 17 milijuna ljudi, od toga pet milijuna u Europi. U Hrvatskoj svake godine umre oko 27.000 osoba, što znači da je i u nas svaka druga smrt prouzročena bolestima srca i krvnih žila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije