Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušajte!

Optička iluzija zbunila društvene mreže: Možete li vidjeti svih 12 točaka u isto vrijeme?

Twitter
01.01.2022.
u 17:15

Iluzija se događa kada mozak pogađa što se događa na slici dok vi gledate u samo jedan njezin dio

Jedna zanimljiva optička iluzija postala je viralna i zbunila društvene mreže, a cilj je pokušati vidjeti svih 12 crnih točaka na ilustraciji u isto vrijeme.

Ilustracija prikazuje nekoliko međusobno povezanih ravnih i dijagonalnih linija koje se sijeku jedna s drugom, a tamo gdje se linije spajaju, nalazi se crna točka – ukupno njih 12. Međutim, kako piše The Sun, zbog optičke iluzije, prosjećni gledatelj ne može vidjeti svih 12 u isto vrijeme. Možete li vi uspjeti?

Foto: Twitter

Ovo su najpoznatije optičke iluzije koje će vas itekako zbuniti!

1/5

Iluzija se događa kada mozak pogađa što se događa na slici dok vi gledate u samo jedan njezin dio. Točke su postavljene na sjecištu nekoliko sivih linija. Kad oko vidi ovo raskrižje u svom perifernom vidu, stvara se iluzija malog, blijedoga kvadrata, a ne onog što je zapravo na slici.

Optičku iluziju prvi je objavio na Facebooku japanski profesor psihologije Akiyoshi Kitaoka prije nekoliko godina, a temelji se na sličnoj zagonetki iz akademskog rada objavljenog u časopisu Perception 2000. godine.

Lara (35) je napravila tortu Grincha visoku 1,5 metar: Pohvalio ju je i Jim Carrey koji je glumio Grincha prije više od 20 godina!

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar crazy_bat
crazy_bat
18:02 01.01.2022.

Ne znam o čemu pričate, uredno vidim svih 12 točaka.

CR
crna.rupa
17:37 01.01.2022.

Ja ih mogu vidjeti 45.

MO
montello
13:42 02.01.2022.

Zbuni treba se zagledati dobro ...jako tesko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije