Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje aditiva

Novi okus svih okusa, a bez okusa - kokumi

sushi
Andrej Kreutz
27.12.2010.
u 12:36

Prirodni kokumi pronađen je u luku, češnjaku, siru i kvascu, a riječ je pojačivaču okusa

Peti element, popularno je nazvan peti okus koji je otkriven i identificiran u Japanu. Riječ je kokumiju, okusu koji, potvrdili su japanski znanstvenici, podjednako živi i funkcionira kao i okus slatkog, kiselog, slanog i gorkog. Osim ovih općepoznatih i prihvaćenih okusa na kojima se temelji gastronomija, Japanci su definirali i umami, koji se također ugnijezdio na ljestvici poznatih okusa. Umami je vrlo ugodan okusnim i osjetilnim pupoljcima te ga je teško opisati. No, vrlo je popularan i u Japanu dostupan u obliku paste koja se dodaje jelima.

Kokumi je, nakon umamija, najnoviji okus identificiran na području senzorike. Riječ je o okusu bez okusa, a funkcionira tako da hranu koja već ima određeni okus intenzivira. Pojačavanje intenziteta drugih aroma aktivira receptore kalcija na jeziku pa tako okuse doživljavamo intenzivnije. Prirodni kokumi pronađen je u luku, češnjaku, siru i kvascu. Otkriće ovog okusa je najviše zaintrigiralo znanstvenike zbog potencijala za proizvodnju hrane s manje aditiva, koji se masovno dodaju zbog boljeg okusa procesiranih proizvoda, prenosi portal gastro.hr.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
sanjin003
21:16 27.12.2010.

A zašto ti svaki svoj komentar moraš završavati s pljuc ili fuj;znam da ti je teško povjerovati,ali nekultura i loš odgoj i nisu nešta s čime se treba ponositi,

OB
-obrisani-
13:13 27.12.2010.

I sto imaju ta tri jadna sushija na sliki sa dolje napisanim. Nist. Sve je bez veze samo da se nesto rise i pise. FUJ!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije