Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Limitirana količina, niska cijena

Njihovo je pivo najbolje na svijetu, a možete ga kupiti svakih 60 dana

Belgijski trapisti
Foto: Saint Sixtus of Westvleteren
04.04.2014.
u 14:52

Trapisti iz samostana na zapadu Belgije imaju samo problem. Njihovo je pivo Westvleteren proglašeno najboljim na svijetu i zalihe rasprodaju u trenu

Biti najbolji na svijetu i za to biti javno priznanje sigurno je san svakog čovjeka. No, trapisti iz samostana na zapadu Belgije imaju samo problem.

Njihovo je pivo Westvleteren proglašeno najboljim na svijetu i zalihe rasprodaju u trenu, piše Reuters. Redovnici iz samostana Svetog Siksta prodaju svoje pivo lokalnom stanovništvu od 1878. a proizvode samo onoliko koliko im je potrebno da ne nosi zaradu veću od one koja treba redu.

Nakon Drugog svjetskog rata čak su se jedno vrijeme i riješili kamiona koji je dostavljao pivo lokalnim barovima. Brat Godfried jedan je od 21 redovnika koji žive u samostanu posvećeni "radu i molitvi". Prodajom proizvoda poput sapuna i keramike te piva osiguravaju tek nužna sredstva za život.

- Strahovalo se od toga da red posveti više vremena naporu proizvodnje piva nego molitvama, rekao je Godfried.

Sustav je dobro funkcionirao do pojave interneta i pohvala za pivo na popularnim stranicama poput RateBeer na kojoj je pivo s 10,2 posto alkohola -Westvleteren XII, proglašeno najboljim na svijetu. Nakon toga nastao je stampedo i svi žele kušati njihovo pivo. Sada pred njihovim ulazom u samostan stoje kolone automobila, a potencijalni kupci moraju se telefonom najaviti. Nije ni to uvijek tako jednostavno. 

Zbog mnoštva poziva njihova telefonska linija gotovo je stalno zauzeta tijekom vremena kada je oglađeno radno vrijeme za rezervacije, a u ta dva tri sata zabilježi se oko 85 tisuća pokušaja poziva. Sretnika kojima pođe za rukom rezervirati i osigurati si  kupnju piva, bude oko 200-injak. Osim tamnog piva koje je proglašeno najbolje na svijetu, trapisti proizvode i 5.8 % svijetlo pivo te 8 % lager.

Koliko i kada mogu kupiti njihovog piva kupci mogu vidjeti na web stranici.  Zanimljivo je vidjeti upozorenje koje kaže: Isti automobil ne može podići iduću narudžbu najmaje 60 dana. Isto t oliko vremena mora proteći prije nego netsko i sistog broja telefona može rezervirati svoju narudžbu piva.

Cijena je je za za cijelu gajbu ( kako i jedino možete kupiti pivo) 40 eura za tamno te 30 eura za svijetlo pivo. Za ovo zadovoljstvo okusa najboljeg piva na svijetu u Brazilu ćete samo za bocu platiti i više od 50 dolara. No, sami svećenici odbijaju podići cijenu ili povećati proizvodnju  jer to smatraju pohlepom.

>>Želite omiljeno pivo odmah? Uz mikropivovaru napravite ga doma!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije