Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Najbolji recept ovoga ljeta: Torta od badema i maslinova ulja ne sadrži brašno ni gluten

Kolači s bademima oduvijek su zauzimali posebno mjesto u svim obiteljskim kuharicama, a ova torta koja na prvu izgleda kao klasičan biskvit puno je više od toga zahvaljujući sočnosti koju joj osigurava maslinovo ulje. Recept smo posudili s bloga Bake me by Nina.
31. srpnja 2020. u 07:00 0 komentara 3834 prikaza
Foto: Bake Me by Nina

Ova torta odiše svojom jednostavnošću i ljepotom. Na prvi pogled će vam se učiniti kao da ćete probati klasičan biskvit, sve dok vas prvi zalogaj potpuno ne očara i razuvjeri. Na blogu Bake me by Nina potražite još recepata za ukusna sezonska jela i slastice.

Torta od badema i maslinova ulja

Sastojci:

350 g bademova brašna

100 g badema

1 vrećica praška za pecivo (12 g)

prstohvat soli

4 jaja L veličine

180 g šećera

1 žličica arome vanilije

korica dva limuna i sok jednog limuna

korica dvije naranče i sok jedne naranče

150 ml maslinova ulja

 | Autor : Bake Me by Nina Foto: Bake Me by Nina

Priprema:

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 cm, dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Kalup stavite po strani. Na limu za pečenje stavite bademe pa ih kratko tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva (oko 5 minuta). Izvadite ih vani i ostavite da se ohlade, potom ih iskidajte nožem na sitnije komade. Jaja i šećer pjenasto izradite, neka vam se smjesa udvostruči i udupla. Miksajte je na maksimalnoj brzini miksera minimalno 5 minuta. U zasebnoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sitno sjeckane bademe, prašak za pecivo i sol. Dodajte koricu limuna i naranče, aromu vanilije te sok limuna i naranče. Smjesi sada dodajte pola količine brašna i maslinovo ulje, dobro sve povežite mikserom pa dodajte preostalo brašno, ponovo povežite. Smjesu prebacite u kalup i pecite 40-45 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Nakon 10-ak minuta tortu oprezno maknite iz kalupa i ostavite na rešetki za hlađenje da se ohladi do kraja. Pospite šećerom u prahu, listićima badema i koricom agruma ili po želji.

Svjetski dan sladoleda Donosimo vam tri genijalna recepta omiljenih gastroblogerica Lagano Crumble sa svježim malinama - najbolji proljetni desert koji možete poželjeti Slatke priče Pavlova - nježna posveta velikoj umjetnici u izvedbi naših najboljih pastry chefova
Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.