Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan sladoleda

Donosimo vam tri genijalna recepta omiljenih gastroblogerica

19.07.2020.
u 07:00

Mudra izreka kaže da sreću ne možeš kupiti, ali možeš sladoled – a to je ista stvar! Božanstveni desert koji dolazi u tisuću boja, oblika i okusa pa čak i u zimskoj varijanti simbolizira sve što je lijepo u životu: bezbrižno djetinjstvo, prve simpatije, najljepše ljetne uspomene, putovanja u daleke krajeve, prijateljstvo...

Sladoled je većini najdraža hladna poslastica i njegov status apsolutnog vladara ljetnog perioda nemoguće je ugroziti. Ljeti gotovo da i ne prođe dan da se njime ne zasladimo, a jednako ga obožavamo jesti i zimi. U skladu s trendovima sve je popularniji domaći sladoled za koji točno znamo koje smo namirnice upotrijebili, a pritom se možemo poigrati s različitim okusima i aromama. Baš kao što su to učinile tri poznate gastroblogerice čije sladolede smo i sami iskušali i oduševljeni smo!

Zrinka Zekulić autorica je bloga Gladuša čiji naziv sve govori – Zrinka obožava hranu i svoju ljubav i strast uspješno prenosi na brojne pratitelje.

Indijski Kulfi sladoled

Sastojci:

400 ml kokosove kreme

30 g očišćenih neslanih pistacija

40 g brezinog šećera (može i neki drugi zaslađivač)

1/4 žličice kardamoma u prahu

prstohvat šafrana

3 žlice vruće vode

2 žličice tapioke u prahu (može i neki drugi škrob)

prstohvat soli

Postupak:

Polovicu pistacija sameljite u prah, a drugi dio grubo nasjeckajte nožem za dekoraciju. Kokosovu kremu, prah kardamoma i šećer stavite u lonac i zagrijavajte. Šafran prelijte s 3 žlice vruće vode, pustite kratko da otpusti boju i dodajte ga zajedno s vodom u lonac. Pustite da sve zavrije pa smanjite vatru. Neka se kuha na laganoj vatri 15-20 min uz konstantno miješanje. Potom dodajte tapioku i nastavite miješati još 5 min dok se ne počne zgušnjavati. Na kraju umiješajte prah pistacija. Pustite da se ohladi prije punjenja u kalupe. Moj savjet je da veću zdjelu napunite kockicama leda, na led stavite manju zdjelicu sa smjesom i miješate dok se postupno na ohladi; potom punite kalupe. Vrh kalupa pospite grubo nasjeckanim pistacijama i stavite štapiće. Sve možete ostaviti u zdjelici u kojoj ste hladili i tako spremiti u zamrzivač, minimalno četiri sata.

Foto: Zrinka Zekulić/Gladuša

Sanja Mijac na svom blogu Domaćica oduševljava receptima, fotografijama i pozitivnom vibrom koja izvire iz svake riječi koju podijeli sa svojim pratiteljima.

Zamrznuti jogurt

Sastojci:

1 zamrznuta banana

200 g zamrznutih jagoda

450 g grčkog jogurta

nekoliko žlica javorova sirupa ili sladila po želji

Foto: Sanja Mijac/Domaćica
Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne postane kompaktno. Izlijte u posudu, prekrijte folijom ili poklopite te stavite u škrinju na hlađenje dok se ne stisne, otprilike 4-6 sati. Prije posluživanja zamrznuti jogurt malo ostavite na sobnoj temperaturi, otprilike pola sata, pa ga tada oblikujte u kuglice ili ga samo stavite u posudice. Poslužite s raznim preljevima, voćem ili po želji.

Možete koristiti i svježe voće, ne mora biti prethodno zamrznuto, ali meni je ovako finije. Također, ovakav zamrznuti jogurt možete staviti i u kalupe za sladoled pa jesti sa štapića.

Nevena Zelunka Cvijetić jedna je od najuzbudljivijih gastroblogerica u regiji, a njezin blog Hleb&lale u Hrvatskoj ima brojne obožavatelje.

Foto: Hleb & lale

Niceream

Sladoled:

2 zamrznute banane (narezane na kolutove prije zamrzavanja)

1 šalica zamrznutih višanja (bez koštica)

1 žličica ekstrakta vanilije

200 ml kokosova mlijeka

75 g crne čokolade (min 75% kakaa)

šaka pečenih badema

šaka listića kokosa

Pesto od metvice, čokolade i suncokreta:

100 g crne čokolade (min 75% kakaa)

2 žlice meda

2 šalice listova svježe metvice

1/2 šalice pečenih sjemenki suncokreta

prstohvat soli

vode po potrebi


*šalica = 250 ml

Priprema:

Zamrznute banane i višnje (također zamrznute) stavite u multipraktik i ispasirajte nekoliko puta. Dodajte vaniliju i kokosovo mlijeko pa miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu. Prebacite u posudu u kojoj ćete zamrzavati sladoled. Izmiješajte dobro i stavite u zamrzivač na 3-4 sata. 15 minuta prije posluživanja izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite na sobnoj temperaturi da se malo opusti. Prije služenja, po želji, ukrasite čokoladnim pestom. Ako dodajete čokoladu, bademe ili kokos, dodajte prije zamrzavanja sladoleda. Pesto: Na pari otopite čokoladu pa je ostavite sa strane na sobnoj temperaturi dok miksate suncokret i metvicu. Ako je smjesa metvice, suncokreta i meda pregusta, dodajte po malo vode dok ne dobijete kremastu strukturu. Pomiješajte sve s otopljenom čokoladom i čuvajte u hladnjaku.

Više recepata za domaće sladolede potražite danas u magazinu Slano & slatko u paketu s Večernjim listom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije