Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savršeno

Mislili ste da ne volite raštiku? U ovim domaćim lazanjama bez sumnje ćete je obožavati!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
05.01.2022.
u 07:05

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba godine, raštika je prava riznica zdravih nutrijenata, ali problem je u tome što nisu svi ludi za njom, osobito kad je riječ o djeci. Možete je pripremiti kao špinat ili blitvu ili ubaciti u ove božanstvene lazanje u kojima u kombinaciji s kozicama čine savršeni par.

Volite li lazanje ovo je recept za vas, a da bi jelo u isto vrijeme bilo ukusno i zdravo pobrinula se jedna od najkreativnijih domaćih gastroblogerica, Nasja Duplančić, na čijem blogu Mama, ja sam gladan možete pronaći idealne recepte za zdravu i uravnoteženu prehranu.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Domaće lazanje s kozicama i raštikom

Za lazanje:
300 g glatkog pirovog brašna
3 jaja
1 žličica soli
3 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:
500 g jadranskih kozica, svježih
4 češnja češnjaka
2 žlice bilja Provanse (ili mješavina suhih mediteranskih začina) (HARISSA)
300-500 g raštike
50 g ribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira

Za bešamel:
700 mlijeka
200 ml bademovog vrhnja (ako nemate, samo povećajte količinu mlijeka)
2 pune žlice brašna
žlica maslaca
50 g ribanog parmezana
sol
1 puna žlica bilja Provanse

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Napravite domaće lazanje:
Brašno i sol stavite u zdjelu pa promiješajte. Jaja istucite pa dodajte u sredinu u zdjelu s brašnom. Pomoću vilice lagano miješajte jaja tako da lagano grabite brašno sa strana. Kad ste dobili gustu smjesu, dolijte ulje pa nastavite miješati. Sada prstima zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta da dobijete glatku kuglu. Podijelite tijesto na 4 komada pa odmah 3 komada prekrijte prianjajućom folijom da se ne osuše. Trebat će vam stroj za tjesteninu. Prvi komad blago razvaljajte pa provucite kroz stroj prvo od debljine 1 pa sve do 6. Stavljajte plahtice tijesta na pobrašnjenu površinu.

Pripremite nadjev:
Raštiku operite i odstranite peteljke i tvrde dijelove. Listove stavite kuhati u proključalu, posoljenu vodu na 5 minuta. Dobro procijedite i narežite nožem na sitno. U tavu stavite mlaz maslinova ulja, 4 češnja češnjaka koje ste prethodno usitnili, malo soli i punu žlicu provansalskog bilja. Dinstajte vrlo kratko da češnjak zamiriše, pazite da ne izgori. Ubacite kozice pa kratko dinstajte miješajući oko 3 minute, odnosno tek toliko da dobiju boju. Dodajte šareni papar i umiješajte raštiku.

Pripremite bešamel:
U lonac stavite mlijeko i vrhnje, brašno, dosta soli, provansalsko bilje, šareni papar, punu žlicu maslaca, parmezan.
Kuhajte uz stalno miješanje dok se lagano ne zgusne.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

U lim za pečenje slažite: 1 žlicu bešamela, tek toliko da prekrije dno, lazanje (slobodno ih režite na dužinu lima za pečenje).
Sve prelijte bešamelom pa dodajte pola količine kozica s raštikom, opet lazanje, bešamel, kozice, lazanje, bešamel i na kraju puno ribanog parmezana. Slobodno lagano pokapajte maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok lazanje ne postanu lijepo zapečene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije