Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanja

Michelinove zvjezdice kasne, ali stižu prije ljeta

10.02.2021.
u 14:12

Na gastronomskoj sceni u Hrvatskoj vlada nestrpljenje, a u kuloarima se kao kandidati za ovo prestižno priznanje spominju: zagrebački Zinfandel’s te Mano, Man02, Nav i Theatriurm

Veljača je u svijetu fine hrane iznimno važna jer najcjenjeniji svjetski gastrovodič, Michelin, objavljuje koji će se restorani u tekućoj godini podičiti zvjezdicom. Korona je prigušila uobičajeno iščekivanje na hrvatskoj gastrosceni i uzbuđenje oko rezultata inspekcijskih obilazaka, a dio javnosti pita se hoće li ove godine uopće i biti revizije već dobivenih zvjezdica i dodjele novih.

Inspektori radili prošlo ljeto

Restorani su zatvoreni, no Michelinovi su inspektori, kako doznajemo, ljetos uredno obilazili hrvatske restorane. Zvjezdica će biti, ali dodjela planirana za veljaču je odgođena. Iz Michelina su najavili kasniju objavu rezultata, a vjeruje se da će to u svakom slučaju biti prije ljeta.

Trenutačno se, inače, sa po jednom Michelinovom zvjezdicom kod nas može pohvaliti sedam restorana. Tu prestižnu oznaku koja domaćinima preko noći donosi slavu i brojne nove goste zasad nose: rovinjski Monte, koji ju je prvi i dobio, šibenski Pelegrini, dubrovački restoran 360, zagrebački Noel, lovranska Draga di Lovrana, Boškinac iz Stare Novalje te LD Terrace na Korčuli. Deset restorana ima posebnu Michelinovu preporuku Bib Gourmand, a preporučeno je za posjet još pedesetak hrvatskih restorana. U domaćim se gastrokrugovima nagađa da bi u 2021. moglo biti i novih zvjezdica.

Opće je poznato da je lani prva zvjezdica za dlaku izmakla zagrebačkoj chefici Ani Grgić, koja vodi restoran Zinfandel’s u hotelu Esplanade, pa se nagađa hoće li ta “nepravda” možda biti ispravljena ove godine iako je Ana Grgić trenutačno na porodiljnom. Također, u kulinarskim kuloarima šuška se i da bi zvjezdicu mogao dobiti još jedan rovinjski restoran, Cap Aureo, novigradska Marina, Pergola u Savudriji, te uz Zinfandel’s još tri-četiri zagrebačka restorana (Mano, Man02, Nav, Theatrium...).

Slavonija se još se ne spominje kao destinacija za Michelin, a chef Noela u vrijeme kad je taj zagrebački restoran i dobio zvjezdicu i povratnik u Slavoniju Goran Kočiš kaže da je tamošnja gastronomija neizbrušeni dijamant.

– Slavonija ima ogromne potencijale, samo taj zanemareni dijamant treba izbrusiti i predstaviti ljudima – kaže chef koji je preuzeo kuhinju na jednom gospodarstvu s hotelom i ergelom konja u Višnjici nedaleko Slatine.

Sva hrana za tamošnje restorane, pohvalio se ljetos, uzgaja se, hoda ili trči najviše dvadesetak kilometara oko Višnjice. Korona je, međutim, omela planove, a otvorenje kojem se ovaj Slavonac porijeklom jako veselio još nije zakazano.

Slavonski potencijali

No Kočiš nema dileme da ostaje u Slavoniji.

– Potencijali su ovdje doista nevjerojatni, a meni ne manjka ni strpljenja ni vjere u sebe. Vremena nisu naklonjena ugostiteljstvu, sada je u prvom planu kako preživjeti, ali doći će vrijeme kad ćemo se opet moći posvetiti kuhanju. A kada se to radi iskreno, bez kompromisa u kvaliteti i bez improvizacija, dođu i rezultati. Ne treba se ograničavati ni očekivanjima. Ni u Noelu nisam radio da bih dobio Michelinovu zvjezdicu. Radio sam predano, najbolje što sam znao, a zvjezdicu sam doživio kao zasluženu potvrdu za uloženi rad i trud – govori te kao najveće kandidate za Michelinove zvjezdice navodi Anu Grgić i Zinafandel’s, Matiju Bogdana i restoran Mano te Hrvoja Kroflina i Man02.

U Hrvatskoj se još uvijek govori o jednoj Michelinovoj zvjezdici. Po jednu zvjezdicu u svijetu, inače, trenutačno nosi 2160 restorana, dvjema zvjezdicama može se pohvaliti 385 restorana, a s maksimalne tri zvjezdice ima njih samo 106 u cijelom svijetu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije