Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masterchef Nenad Danilović

Masterchef iz Srbije otkriva što nedostaje našem slastičarstvu: Na Balkanu se sve radi od oka

Nenad Danilović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
03.10.2018.
u 18:09

Dobar desert ne čini samo gomila oraha i lješnjaka, kaže Danilović.

Tajna dobre glazure je u jednostavnosti i preciznosti izrade. Tu nema improvizacije – kaže poznati srbijanski masterchef Nenad Danilović, koji je na poziv vlasnika slastičarnice "Od dide i babe" Marija Brajkovića u Slavonskom Brodu održao tečaj vanjske dekoracije torti i kolača.

Danilović je profesionalni trener pekara i slastičara, koji je zanat izučio u najpoznatijoj svjetskoj kulinarskoj akademiji Le Cordon Bleu u Parizu. Već osam godina po jugoistočnoj Europi održava kratke tečajeve na kojima polaznike uvodi u tajne suvremenog francuskog slastičarstva koje, prema njegovim riječima, s balkanskim nema nikakvih dodirnih točaka.

Pogledajte video - Poznati slastičar Danilović održao tečaj dekoracije torti i kolača

- Na Balkanu se slastičarstvo i kulinarstvo uglavnom uči s koljena na koljeno. Sve se radi od oka. Nasuprot tome, u francuskoj kuhinji ništa se ne prepušta slučaju. Kod njih je to ozbiljan posao zasnovan na preciznim mjerama, korištenju vage, metra, milimetara, termometra, grijanja, hlađenja... - govori Danilović.

Napoleon ili sacher torta trebale bi, kaže, biti iste u cijelom svijetu. Tajna je u detaljima. Danilović za svoje recepte koristi lavandu i chia sjemenke, đumbir i naranču, mentu i malinu, višnju i konjak... Komad njegove torte ima od 95 do 130 kalorija, višestruko manje od klasičnih.

- Desert ne čini samo gomila oraha ili lješnjaka. Ove torte su lagane, ali pune kreme i nekih neobičnih okusa. To je ono što našem slastičarstvu nedostaje – ističe slastičar dekorater iz Kraljeva.

Nenad Danilović
1/12

Vodeći slastičarske pogone po cijelom svijetu, Danilović je usavršio tehnike izrada glazura (ganache chreme glazura, obojena glazura, ogledao, pliš i karamel) na tortama. Takav način dekoriranja slastica karakterističan je za Rusiju i njima susjedne zemlje te se polako počinje pojavljivati u Hrvatskoj.

Tvrtka "Od dide i babe" bavi se proizvodnjom, prodajom i distribucijom kolača, torta i slastica spravljenih po tradicijskim recepturama karakterističnim za slavonsko podneblje. Na tržištu su prisutni dvije godine i za to vrijeme stekli su brojne pozitivne kritike i reference.

Komentara 15

SO
SoloHan
18:27 03.10.2018.

Kako se zovu one velike kifle s orasima u obliku slova U

BE
Berba2011
11:26 04.10.2018.

Uvozimo sve iz Kine i jos nam Srbin mora pokazati kako se pravi kolac... Strasno je to koliko smo jadan narod.

ME
Melody
22:19 03.10.2018.

Kolači su stvarno izvrsni. Svaka čast gospođi koja se u gradu na umoru odlučila usavršiti za svoje kupce i koja se usudila uložiti u sebe kako bi njeni kupci izlazili sa još većim osmijehom na licu. To se zove hrabrost! Vidi se ljubav prema poslu koji obavlja :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije