Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domišljatost

Masline - ekološki hit za njegu kože

'18.09.2008., Pula - Temelj mediteranske kuhinje-masline i maslinovo ulje. Photo: Dusko Marusic/Vecernji list'
'Dusko Marusic/Vecernji list'
11.03.2011.
u 09:00

Sve više malih obrtnika iz Istre svoj posao temelji na proizvodima od maslina, a najbolje kritike dobivaju oni upućeni na kozmetičko tržište

Možda će uskoro i u Europi hit biti kozmetika na bazi istarskog maslinova ulja, kao što su prošle godine europski kozmetički trend bile kreme napravljene od marokanske masline argane. Na Bujštini, u selu Baredinama Gornjim na imanju obitelji Mirjane Srdar i Vlade Milenkovića tvrtka Oleatica nudi kozmetiku za žene koje žele nešto posebno i prirodno. Kozmetička linija proizvodi se u suradnji s tvrtkom Magdis iz Svete Nedelje, ali priča počinje u masliniku u Baredinama Gornjim. 

– Još je moja nona Angelina njegovala lice i ruke maslinovim uljem u koje je dodavala malo limuna. Ona je to činila jer drugo nije imala, a mi smo prošle godine dignuli kredit i započeli projekt proizvodnje prirodne kozmetike – priča Vlade Milenković. Za jednu kremu od 50 mililitara potrebno je do tri kilograma maslinova ploda. U kremi je, uz ostale sastojke, oko 30 posto ekstra djevičanskog maslinova ulja. 

Maslinovo ulje obitelji Giachin u Vodnjanu poznato je, ali je manje poznato da obitelj proizvodi i sapun. 

– Počeli smo proizvoditi sapune prije godinu dana, a odnedavno naše sapune otkupljuju privatne parfumerije. U našem je sapunu više od 90 posto maslinova ulja, a ostalo je želatina – kaže gospođa Giachin. 

Jedan sapun ima 10 dekagrama, a za 50 sapuna potroši se 5 litara ulja. 

U zaseoku Krnjaloža je obiteljsko gospodarstvo Fiore. Domaćica Eda Mirković iznijela je pred nas košaru kakvu bi svaki gurman poželio. U njoj je bio čaj od maslinova lišća, pašteta, marmelada, liker od maslina te maslinovo ulje s lavandom za masažu. 

– Ako je maslina voćka, zašto od nje ne napraviti marmeladu ili liker – kaže gospođa Mirković.

– Liker se spravlja tako da se masline stave u rakiju te odstoje šest mjeseci. Za marmeladu se, pak, koriste još zelene masline. Na jedan kilogram maslina valja dodati kilogram šećera i onda ih zajedno kuhati – povjerava nam recept Eda Mirković.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
00:07 18.03.2011.

REISHI GLJIVA (GANODERMA LUCIDUM) POMAŽE I U LIJEČENJU KARCINOMA TE POJAČAVA IMUNITET Reishi je suvremenoj medicini poznata već desetljećima, kinezima već 4.000 godina, iako se nekad nije znalo za karcinome u današnjem obliku. KAVA, ČAJ, KAKAO i KAPSULE s extraktomom \"gljive BESMRTNOSTI\", Ganoderma lucidum, kineski LING ZHI; japanski: REISHI, LJEKOVITA GLJIVA koja već 4.000 g. USPJEŠNO OBUZDAVA ZLOČUDNE STANICE. http://www.facebook.com/profile.php?id=100002073085126 SMS 099 / 857 56 42 ganocafe@hi.t-com.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije