Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ljubitelji solarija Obamin 'porez na ten' proglasili rasističkim

SAD će u deset godina time dobiti 2,7 milijarde dolara koje će utrošiti za bolju zdravstvenu zaštitu ljudi koji nisu zdravstveno osigurani.
12. srpnja 2010. u 12:12 4 komentara 2 prikaza
solarij
Foto: Arhiva VL

Otkad je početkom srpnja u SAD-u stupio na snagu takozvani tan tax - porez na korištenje solarija, mnogi vlasnici i korisnici solarija prozvali su to diskriminacijom i obrnutim rasizmom.

Naime, Obamina je administracija u sklopu zakona o zdravstvenoj zaštiti uvela 10 posto poreza na sunčanje u solariju. Procjenjuje se da će država tako u idućih deset godina dobiti 2,7 milijarde dolara koje namjerava utrošiti za poboljšavanje zdravstvene zaštite onih koji nisu zdravstveno osigurani, a ujedno šalje i jasnu poruku da se sunčanje u solariju smatra štetnim za zdravlje.

Američki dermatolozi upozoravaju da često izlaganje solariju trostruko povećava rizik od raka kože.

Vlasnici salona za sunčanje jadikuju da im je to smanjilo promet od 20 do 50 posto, što je dodatan udarac u recesiji, a često se čuju i primjedbe kako je to ugrožavanje ustavnih prava jer su korisnici solarija gotovo isključivo bijelci. No mnogo je i onih koji su takvo shvaćanje zakona nazvali rasističkom glupošću, a Randall Kennedy, profesor u Harvardskoj pravnoj školi, koji je specijaliziran za rasne sukobe i zakone, izjavio je za Washington Post da optužbe o rasizmu zbog solarija smatra nevjerojatnim jer nema osnove da se dokaže da su predsjednik i Kongres zakonom namjerno zakinuli bijelce. (iv/VLM)

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • doublebubble:

    bravo, Obama!

  • Felicijen:

    Lako njemu i njegovim kmicama. Oni ne trebaju ići u solarije!

  • morales:

    Pametno. Kada ti isti koji idu u solarije obole od raka kože, netko će to liječenje morati platiti. Mislim da će tada biti jako sretni zbog uvođenja ovog poreza.