Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo ­nek' je mlado...

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Vrijeme je za mlado vino

vina,portugizac (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
11.11.2013.
u 12:26

Ni prije ni kasnije već u prvoj minuti trećeg četvrtka u studenome trenutak je kada se skida čep s prve boce mladog vina. Tradicija je to koju dobro znaju vinoljupci nestrpljivo iščekujući što su im vinari ove godine pripremili.

Kušanje mladog vina osmislili su, a tko drugi doli Francuzi pa odatle i stiže pozdrav prvom kušanju voćnih aroma – Le beaujolais nouveau est arrivé! Vino je to kojim se i dandanas nazdravlja u pariškim bistroima, no ne prije datuma koji je čak i zakonom bio određen kao vrijeme kada se ta vinska poslastica smjela početi točiti. Francuska ležernost i popularnost zdravica uz mlado vino proširile su se svijetom.

Vinar Georges Duboeuf, popularno prozvan i kraljem beaujolaisa, 1982. godine otpratio je boce svog sjajnog vina preko Atlantika – u concordeu. A sve to kako bi bio u New Yorku na vrijeme za otvaranje prve boce. Amerika je bila na koljenima pred – beaujolaisom! Riječ je o vinu autohtone francuske sorte gamay od koje je sazdano vino u većini, no manji dio, svega desetinu, čine ostale sjajne francuske sorte.Prvi su beaujolaisi i ove godine otvoreni u Novom Zelandu, a ostali su slijedili pomicanje kazaljki na satu, sve do vinske Kalifornije.

Uz beaujolais nema velikih vinskih priča, dubokih misli, analiza okusa i aroma, to je vino koje podrazumijeva ispijanje u dobrom i veselom društvu, a količine se kada je to vino u pitanju – ne broje! I dok Francuzi nazdravljaju uz beaujolais, kod nas se otvaraju prve boce portugisca, vina koje prati okus jagode, kupine, višnje... Njegovih glatkih devet do 12 posto alkohola, kažu vinari, ne treba čuvati već ga popiti posve mlado, jer Božić, kažu, ne smije dočekati. Stoga, ohladite ga na idealnih 17 stupnjeva, okružite se dragim ljudima i nazdravite nakon desetotjednog vrenja novoj vinskoj sezoni punom čašom i iz širok osmijeh.  

>> Štimac: To je vino mojih vinograda, spreman sam za bh. tržište

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije