Kušanje mladog vina osmislili su, a tko drugi doli Francuzi pa odatle i stiže pozdrav prvom kušanju voćnih aroma – Le beaujolais nouveau est arrivé! Vino je to kojim se i dandanas nazdravlja u pariškim bistroima, no ne prije datuma koji je čak i zakonom bio određen kao vrijeme kada se ta vinska poslastica smjela početi točiti. Francuska ležernost i popularnost zdravica uz mlado vino proširile su se svijetom.
Vinar Georges Duboeuf, popularno prozvan i kraljem beaujolaisa, 1982. godine otpratio je boce svog sjajnog vina preko Atlantika – u concordeu. A sve to kako bi bio u New Yorku na vrijeme za otvaranje prve boce. Amerika je bila na koljenima pred – beaujolaisom! Riječ je o vinu autohtone francuske sorte gamay od koje je sazdano vino u većini, no manji dio, svega desetinu, čine ostale sjajne francuske sorte.Prvi su beaujolaisi i ove godine otvoreni u Novom Zelandu, a ostali su slijedili pomicanje kazaljki na satu, sve do vinske Kalifornije.
Uz beaujolais nema velikih vinskih priča, dubokih misli, analiza okusa i aroma, to je vino koje podrazumijeva ispijanje u dobrom i veselom društvu, a količine se kada je to vino u pitanju – ne broje! I dok Francuzi nazdravljaju uz beaujolais, kod nas se otvaraju prve boce portugisca, vina koje prati okus jagode, kupine, višnje... Njegovih glatkih devet do 12 posto alkohola, kažu vinari, ne treba čuvati već ga popiti posve mlado, jer Božić, kažu, ne smije dočekati. Stoga, ohladite ga na idealnih 17 stupnjeva, okružite se dragim ljudima i nazdravite nakon desetotjednog vrenja novoj vinskoj sezoni punom čašom i iz širok osmijeh.
>> Štimac: To je vino mojih vinograda, spreman sam za bh. tržište