Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Korčula – šampion turizma! Grad povijesti, gastronomije, kulture i mjesto za odmor uz more

Korčula
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
09.08.2018.
u 10:40

Među 23 destinacije koje smo obišli u ovogodišnjoj patroli, Korčula je bila najbolja, pa je u ocjenjivanju dobila 95 bodova od mogućih 100

Korčula, kameni grad čarobne ljepote, pobjednik je ovogodišnje Turističke patrole Večernjeg lista, najstarije turističke nagrade u nas, ustanovljene još 1975. godine. Titulu šampiona turizma Korčula je “izborila” među 23 destinacije koje smo tijekom ovog ljeta posjetili u potrazi za najboljom. Od maksimalnih stotinu bodova dobila ih je 95.

Dojmio nas se grad pomoraca, klesara, umjetnika i brodograditelja s ulicama u obliku riblje kosti, koji okružuju zidine i kule i koji s razlogom slovi za najljepši srednjovjekovni grad u Hrvatskoj. Divili smo se pogledu na korčulanske plaže, uživali smo i u kulturnim sadržajima, žrnovskim makarunima u Amfori...

Noćne šetnje

Bilo je prekrasno šetati noću uskim kalama, masivnim kamenim stubama ući u Stari grad kroz kulu Veliki Revelin, odnosno Kopnena vrata, ponad kojih se nalaze dva simbola korčulanske povijesti - ploča s krilatim lavom Svetoga Marka, koji predstavlja vladavinu Mletačke Republike, te spomen-ploča povodom tisućite godišnjice krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Korčula
1/6

Osim što je jedan od zaštitnih znakova Korčule, ovaj čuvar gradske jezgre iz 13. stoljeća mjesto je na kojem se najčešće fotografira. Na vrhu kule je vidikovac, a u izložbenom prostoru u unutrašnjosti kule ispričana je povijest Moreške, viteškog plesa s mačevima koji je nastao na Mediteranu oko 12. stoljeća, a na Korčuli se izvodi od 15. stoljeća. Svi posjetitelji Korčule žele ga vidjeti pa se zbog velikog interesa u sezoni ples izvodi najmanje jednom tjedno.

Do izlaska kroz Morska vrata povijest nas je “pratila” u stopu. Zastali smo ispred katedrale svetog Marka čiju je gradnju u 15. stoljeću dovršio Marko Andrijić, najpoznatiji korčulanski srednjovjekovni graditelj, divili se palači Gabrielis u kojoj se danas nalazi Gradski muzej, promatrali Opatsku palaču, prošli pokraj rodne kuće svjetskog putnika i trgovca, najpoznatijeg Korčulanina Marka Pola... Spuštali smo se i penjali uličicama, razgovarali o palači Lešić Dimitri u kojoj je hotel, dobitnik niza nagrada i za arhitekturu i za turističko-ugostiteljsku ponudu.

Taj je hotel, u kojem je za posjeta otoku odsjela i slavna Penélope Cruz, Forbes prije tri godine uvrstio na svoju listu među deset najegzotičnijih i najromantičnijih otočnih lokacija. A restoran Lešić Dimitri odnedavna ima i Michelinovu preporuku. U Michelinovu vodiču za ovu godinu našla su se još dva otočna restorana. Preporuku je dobio i restoran Filippi iz Korčule, a Konoba Mate iz petnaestak kilometara udaljenog Pupnata dobila je oznaku Bib Gourmand koja se dodjeljuje ugostiteljima koji nemaju uvjete za prestižnu Michelinovu zvjezdicu, ali zato imaju vrhunske namirnice, jednostavno i kvalitetno pripremljene. Potvrda je to bogate korčulanske gastronomske ponude.

Sve u svemu, spojem tradicije i suvremenog Korčula se profilirala u poželjnu turističku destinaciju, na njezinim se uličicama mogu čuti svjetski jezici, vidjeti ljudi svih boja kože. Turistička sezona ovdje se produljila, lanjska je u Korčuli bila rekordna, povećali su se broj noćenja i broj dolazaka. Prema podacima turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, u srpnju ove godine najveći turistički promet zabilježen je na području Dubrovnika koji slijede Orebić, Konavle, Župa dubrovačka i Korčula.

Mali Dubrovnik – kako mnogi zovu Korčulu – jednostavno mami čistim morem, bogatom povijesnom i kulturnom baštinom i vrhunskom gastronomskom ponudom. K tomu, Korčula je, baš kao i cijela Hrvatska, sigurna destinacija, čega su gosti itekako svjesni pa nam se zato jedni rado vraćaju, drugi nas tek otkrivaju, a mjerodavni nastoje da turista bude i više.

– Destinaciju osim smještajnih kapaciteta čine svi popratni sadržaji, cjelokupna infrastruktura te je stoga izuzetno važno kontinuirano ulagati u sve segmente koji u destinaciji čine cjelokupnu turističku priču – kazao je nedavno ministar turizma Gari Cappelli, nakon što je Ministarstvo turizma za razvoj javne turističke infrastrukture u ovoj godini osiguralo 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava te objavilo javni poziv jedinicama lokalne i područne samouprave, da dobrim projektima “zgrabe” taj novac.

Prostor za napredak

Možda će i Korčula posegnuti za tim novcem iz državne blagajne kako bi popravila neke sitne nedostatke. O njima ovom prilikom nećemo govoriti, jer ovo je ipak priča o pobjedniku. Uostalom, nitko nije savršen. Ali Korčula jest savršeno mjesto za odmor i uživanje, pa bio to i jednodnevni izlet, ako već ne može drukčije.

U Večernjakovoj turističkoj patroli odmah iza Korčule ostao je još jedan čarobni hrvatski otok netaknute prirode - Vis se plasirao na drugo mjesto. Na trećem je mjestu nastala gužva – dijele ga Dubrovnik, Hvar, Rovinj i Zadar, lanjski pobjednik Turističke patrole Večernjeg lista.

Komentara 5

HR
Hrabraja
11:32 09.08.2018.

Grad bez ijedne kante u sredistu, jer ako stavis kantu neko je mora i cistiti

DU
Deleted user
11:41 09.08.2018.

bio sam u Korculi i ne znam kojim se to "plazama" treba diviti (more je prekrasno i cisto) jer ih Korcula nema, stari grad i ulicice obidjes za pola sata duz i poprijeko, kos za smece svakih 200 metara, hotelii nemaju osiguran dovoljan broj parkiralisnoh mjesta a revna policajka svaki drugi dan stavlja po 200 Kuna kazne za parkiranje na ulici pored hotela(Marco Polo). U hotelu ne mozes ni novine kupiti a lovu mjenjaju samo iza 11 sati i to ako skupe Kuna za 200-300 Eura dobro je, na "plazama" nema ni birca ni nikakvog sadrzaja .....da ne bi samo pljuvao klopa je u Konobi Adio Mare i u Restoranu Filippi bila stvarno odlicna a more je prekrasno cisto.....sad ako je to dovoljno za pobjedu ok

IG
Igggy
19:40 09.08.2018.

Inače vrhunac ove Turističke patrole je reportaža sa Visa gdje autor kaže da Vis, osim lijepe prirode (čisto more sunce - to valjda ima), nema ponuditi turistima - ništa. I zato je valjda na drugom mjestu (sic!).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije