Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanemarena biljka

Konoplja je vrhunska 'namirnica' i prava riznica blaga

konoplja
Foto: Thinkstock
1/3
30.05.2014.
u 12:40

Od stočne hrane do vrhunske namirnice i dragocjenih sjemenki

Prva asocijacije kada se spomene konoplja jesu – indijska konoplja i lake droge.

No, ova biljka, dakako uzgojena u našim krajevima, zapravo je prava riznica dragocjenih tvari – od ulja do sjemenki, listova pa čak i brašna. Ulje konoplje manje je poznato u svakodnevnoj uporabi, a dobiva se hladnim prešanjem sjemenki organski uzgojene industrijske konoplje.

Nepravda koja se sustavno nanosila jednoj od najstarijih i najkorisnijih biljaka poznatih čovjeku tek se u posljednje vrijeme počela ispravljati.

Osjetljivo na svjetlost

Ulje konoplje sadrži idealan (3:1) omjer omega 3 i 6 esencijalnih masnih kiselina, pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi, a također je i izvrstan izvor vitamina E (100-150 mg/100 g), objašnjava Jasmina Vrbanec, nutricionistica koja je u Ekozoni predstavila načine pripreme hrane s uljem konoplje proizvedenim hladnim prešanjem sjemenki industrijske konoplje iz kontroliranog uzgoja koja ne sadrži pesticide ni aditive.

Konopljino ulje vrlo je osjetljivo na svjetlost, toplinu i oksidaciju pa nipošto nije predviđeno za zagrijavanje i upravo stoga preporučuju ga kao "final touch" na hladne salate, smoothieje, juhe, pa čak i deserte.

Preporučena dnevna doza ulja konoplje je dvije-tri žličice. O dobrobitima konoplje govori i podatak da su njezine sjemenke, nutricionistički gledano, najpotpunija hrana u prirodi. Sadrže sve esencijalne aminokiseline i esencijalne masne kiseline potrebne za razvoj i održavanje zdravog organizma, a obiluju vlaknima, vitaminima B i E, kalcijem, kalijem, željezom, magnezijem.

Idealno za alergičare

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Osim što se mogu miješati u energetskim napicima ili umiješati u kućne energetske pločice, možete ih dodati u tijesto za kruh i pecivo ili, zašto ne, umiješati u pahuljice te dodati u voćne salate, a ako ste vični i strpljivi, okušajte se u izradi konopljina mlijeka.

Za one nešto manje strpljive prilika za uživanje u konoplji jest i brzi čaj od drobljenih sjemenki konoplje ili usitnjene i pomiješane sa začinima kao namaz na krekerima koje ste napravili od kombinacije integralnog i konopljina brašna. Naime, alergičari i osjetljivi na gluten mogu bez ikakvih ograničenja koristiti i konopljino brašno specifičnog i zanimljivog orašastog okusa, zbog čega su peciva i kruh vrlo ukusni i puno dulje ostaju svježi. Sasvim se dobro može izraditi u tijesto te od njega napraviti rezanci, fuži, tortelini, sva tjestenina zanimljive tamne boje. Što god pokušali, nećete pogriješiti odaberete li konoplju.

>>Od stabljike konoplje radi se 25.000 proizvoda, a mi je bacamo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije