Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EGIPAT

Kairo – prošlost u korak sa sadašnjošću

kairo
Marijana Faletić
09.04.2010.
u 09:12

Kaotična metropola koja nikada ne spava i gdje vlada vječni kaos na ulicama oduševljava svojim tradicionalnim načinom života.

Dolaskom u Kairo, grad s oko 18 milijuna stanovnika čiji broj vrtoglavo raste, te razgledom piramida, sfinge, Egipatskog muzeja, Citadele i džamije Mohamed Ali, doživljaj onog pravog, misterioznog Egipta bit će gotovo potpun. Naravno, za cjelovit mozaik potrebno je zaploviti Nilom te posjetiti ostale povijesne stanice koje vrve ‘'faraonskim pričama'’.

Piramide, najpoznatija egipatska znamenitost, nalaze se u Gizi, 12 km zapadno od Kaira i najljepše su u zoru. Najveća i najstarija je Keopsova, visoka 147 m, s bazom od 230 m, poznata i pod imenom Velika piramida. Gotovo 4000 godina bila je najviša građevina na svijetu, a ujedno je i najpreciznije sagrađeno zdanje od kamena. Podignuta je za faraona Khufua, često spominjanog pod grčkim imenom Keops, a na njezinoj izgradnji radilo je oko 20 tisuća radnika.

Prilikom posjeta Kairu ne treba zaobići ni glasoviti Egipatski muzej poznat po najbogatijoj kolekciji egipatskog blaga na svijetu – Tutankhamonovu blagu čiji je najpoznatiji eksponat zlatna Tutankhamonova posmrtna maska teška 11 kilograma, a svakako se isplati svratiti i na jednu od najvećih svjetskih tržnica Khan El Khalili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije