Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Još jednom dokazano: Masna i slana hrana štetna za srce, jedite voće i povrće!

hrana-txt.jpg
import
21.10.2008.
u 10:50

Ako prženu i slanu hranu zamijenite salatom mogli biste za trećinu smanjiti rizik od srčanog udara, stoji u najnovijem istraživanju britanskih znanstvenika.

Za potrebe studije analizirana je prehrana 16.000 ljudi u 52 zemlje svijeta. Tipična zapadnjačka prehrana koja obiluje masnoćama, solju i mesom pokazala se najpogubnijom za zdravlje srca i krvnih žila.

Prehrana bogata voćem i povrćem za trećinu smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog čega se smatra najpoželjnijom. Istočnjačka prehrana koja obiluje sojom, sirom i umacima također se nije pokazala štetnom poput zapadnjačke.

Nasuprot njoj, prehrana u zapadnim zemljama za 35 posto povećava rizik od srčanog udara, a glavni krivci su meso i ostala pržena hrana. Visoka razina soli može povećati krvni tlak dok "loše masti" mogu izazvati začepljenje krvnih žila.

Ipak, to ne znači da u istočnim i mediteranskim zemljama nema srčanih udara. Do loših zdravstvenih stanja može doći i zbog siromašne prehrane koja nije bogata hranjivim sastojcima što je bio slučaj kod nekih ispitanika iz Rumunjske.

- Nije bitno živite li u Boltonu ili Bombaju, jedete li britansku, afrički ili azijsku hranu, ključna stvar je smanjiti unos slane, pržene i masne hrane, a što je više moguće povećati unos voća i povrća, kaže britanska liječnica Ellen Mason.

(A.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije