Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Jeste li znali da bi ruke trebali prati oko 20 sekundi da biste uklonili bakterije?

pranje ruku
screenshot/facebook
10.10.2019.
u 06:49

Na dlanu se nalazi oko 3200 bakterija iz 150 različitih bakterijskih vrsta. Upravo je zato važno temeljito prati ruke

Pranje ruku sapunom i vodom štiti tijelo od mikroorganizama, a važno je i vrijeme provedeno na ovu radnju. Zaraze se najlakše prenose preko prljavih ruku, a svi znaju koliko je važno prati ih nakon toaleta, ali i nakon dolaska kući izvana, prije jela i pripreme hrane.

Foto: unsplash.com

Sve diramo rukama, a bakterije potom ostaju upravo na njima. Zato je važno ruke prati na pravilan način i određeno vrijeme. Iako neki misle kako je najvažnije oprati ih što toplijom vodom, ovo i nije toliko bitno.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su objasnili pravilan način pranja ruku. Nakon nanošenja sapuna važno je trljati dlan o dlan obje ruke, potom trljati desne nadlanice lijeve ruke i obrnuto. Dio koji mnogi zaboravljaju je onaj između prstiju. Potrebno je ispreplesti prste i trljati dlan o dlan obje ruke. Pranje ruku bi trebalo trajati oko 20 sekundi. Upravo je vrijeme vrlo važno jer što dulje peremo ruke, to je i veća mogućnost ubijanja bakterija.

Kasnije je važno ruke obrisati ručnikom, jer bakterije vole vlagu. Ako često perete ruke, s vremenom koristite i kremu kako koža ne bi postala suha.

U slučaju da u blizini nemate vode i sapuna s kojima možete oprati ruke, pomoći će i antibakterijsko sredstvo za suho pranje ruku. Važno je da se nanese na suhu kožu i da se sredstvo trlja rukama otprilike 20 sekundi, dok se ruke ne posuše, a sredstvo ne upije.

Pogledajte kako se zdravo hraniti nakon 50. godine života: 

Ključne riječi

Komentara 1

GA
Gastarbeiter2
07:29 10.10.2019.

20 sekundi nakon pranja počinje ponovno obrazovanje bakterija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije