Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleno vraća snagu

Jedite špinat, ojačat će vas i zaštititi od nekih oblika raka

špinat, tržnica (1)
PIXSELL
29.04.2013.
u 21:00

To povrće puno klorofila obiluje folnom kiselinom koja prevenira zloćudne bolesti, ali je i učinkovita protiv depresije

Špinat je tradicionalno sinonim za obilje željeza prijeko potrebnog organizmu, a manje je poznato da je to povrće izvrstan zaštitnik zdravlja.

Obiluje folnom kiselinom, vitaminima B-skupine, vitaminom C, magnezijem i ljekovitim fitokemikalijama koji štite od zloćudnih bolesti. Zato je kura špinatom učinkovit način borbe protiv opakih bolesti. Folna kiselina sudjeluje u stvaranju aminokiselina od kojih su sačinjene sve žive stanice, a posebno sudjeluje u sintezi DNK i RNK. Sudjeluje u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca, u dobrom zacjeljivanju tkiva, u dobrom funkcioniranju imunološkog sustava.

Ima važnu ulogu u cerebralnom i nervnom metabolizmu, posebno na razini neurotransmitera. Folna kiselina ima važnu ulogu i u prevenciji od nekih oblika raka. A pomanjkanje folne kiseline u organizmu izaziva depresiju. Danas se smatra da povećana razina homocisteina (aminokiselina u našem tijelu koja sudjeluje u izgradnji tkiva), u krvi vodi riziku od srčanih bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard otkrili su da osobe s dvanaest posto većom razinom od srednje vrijednosti homocisteina (metabolit metionina) u krvi imaju od tri do četiri puta veći rizik da dožive srčani udar. Kako bi se izbjegla prevelika količina homocisteina u krvi, pomoći će tri vitamina iz kompleksa B: folna kiselina, vitamin B6 i vitamin B12. A upravo je špinat jedan od najboljih biljnih izvora folata i vitamina B6, nužnih za uravnoteženu razinu homocisteina u krvi. Špinat je odličan i za vid i zato ga često konzumirajte.

>>Mjere štednje imaju ozbiljan utjecaj na zdravlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije