Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crljenak se vraća!

'Ja sam tribidrag' - Počela utakmica za najbolje hrvatsko crno vino

crljenak
Foto: Željko Suhadolnik
1/5
07.02.2017.
u 14:15

Potkraj travnja u Splitu se održava ambiciozna međunarodna konferencija kojoj je cilj afirmirati tu našu drevnu, nekoć slavnu dalmatinsku sortu na domaćem i međunarodnom planu, te poticati roizvodnje

Plavac mladi dosad je bila neprikosnovena autohtona crna sorta - i vina od nje - u hrvatskom vinarstvu. U posljednje vrijeme prilike se međutim mijenjaju, pojavio se novi/stari favorit poznat pod imenom crljenak (kaštelanski), tribidrag, pribidrag

Znanstvena istraživanja unazad dva desetljeća dokazala su da je naš crljenak ustvari slavni kalifornijski zinfandel, odnosno talijanski primitivo. Ali crljenka gotovo da nije više ni bilo, slučajno je pronađeno nekoliko trsova u Kaštelima. I počeo je mukotrpan posao na njegovoj obnovi, zahvaljući (tada mladim) znanstvenicima zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ediju Maletiću i Ivanu Pejiću. A najveća zasluga za „pronalazak“ te nekoć slavne, a zaboravljene sorte pripada glasovitom Miljenku Grgiću i profesorici Carol Meredith.

Foto: Željko Suhadolnik

Danas već ima crljenka/tribidraga na više od 100 hektara, ne samo u Kaštelima nego na Biokovu (najviše!) zahvaljujući pokojnom Zlatanu Plenkoviću, nad Makarskim primorjem, na Braču…i 15 robnih proizvođača. Istraživanja su otkrila da se ta sorta spominje još prije 500 godina, i to pod imenom tribidrag, pa joj je to sad prvenstveni naziv, a davala je u Dalmaciji glavno crno vino!

Tribidrag/crljenak/zinfandel je naša najraširenija sorta u svijetu, od Kalifornije do Australije. Konferencija u Splitu jedinstven je, dosad najveći takav hrvatski vinski skup; gostovat će i brojni svjetski stručnjaci

Težnja je da se ta slava obnovi, jer mnoga nova relevantna kušanja pokazuju svo bogatstvo tih vina, čak i nadmoć nad plavcima! (uostalom, s dobričićem i jest roditelj plavcu malom.) Veliki obol reafirmaciji tribidraga/crljenka imat će međunarodna konferencija pod nazivom „Ja sam tribidrag“ koja će se održati u Splitu 27. i 28. travnja. Bio je to i povod za druženje s novinarima na Pokušalištu Agronomskog fakulteta Jazbina, kojom je prigodom degustirano devet tih crnih vina i jedno ružičasto. Organizatori su bili Udruga tribidrag, kojoj je na čelu Davorka Krnić-Trick, u suradnji s Ivom Drganc i Fani Prodan, te domaćini, profesori Maletić i Pejić.

Cilj je Konferencije promicanje i afirmiranje, na domaćem i međunarodnom planu, te poticanje proizvodnje, rekao je Maletić, te podsjetio da su 2007. donijeli u SAD prvih nekoliko boca crljenka! Dakako da su bili senzacija, a danas već imamo vina koja su kvalitetom blizu američkim zinfandelima, ističe Pejić. Valja napomenuti da je tribidrag/crljenak/zinfandel naša najraširenija sorta u svijetu, od Kalifornije do Australije…

Konferencija u Splitu jedinstven je, dosad najveći takav hrvatski vinski skup; gostovat će i brojni svjetski stručnjaci, među njima slavne Carol Meredith i Jancis Robinson, te strani novinari, što sve jamči velik međunarodni odjek tog događaja. Prvoga dana razgovarat će se o potrazi za podrijetlom zinfandela, a sljedećeg su dana četiri degustacije: američkog zinfandela, potom primitiva, pa hrvatskog tribidraga i na kraju tih vina iz ostalih dijelova svijeta. Na posebnoj večeri predstavit će se i ostale dalmatinske autohtone sorte, jer Udruga tribidrag brine se za očuvanje naših autohtonih sorti, podsjeća D. Krnić Trick, a gostima iz svijeta predstavit će se i graševina. Nastupit će i vinari, i svi su se proizvođači tribidraga/crljenka odazvali pozivu.

Komentara 3

JO
jolly
20:04 07.02.2017.

Sve je lijepo napisano osim ovoga o nadmoči nad plavcima. To je glupost nad glupostima. Imamo jedan crljenak (vino od), točnije Pribidrag koji se može mjeriti čak s našim dingačima. A onda barem 50ak plavaca (ovako iz glave) koji susu bolja vina od idućeg crljenka (tribidraga)

Avatar MRP
MRP
22:31 08.02.2017.

.a i nije nešto za cijenu 120 kuna-daleko je bolji primitivo salento borgo al sole za 35 kuna (žalosno ali istinito)

Avatar nekakav
nekakav
10:32 09.02.2017.

najbolje i najfinije crno (tj. crveno) vino je tzv. barumba, ili izabela. vremena su se promijenila, i već odavno se izbjegavaju vina teška i puna terpentina. a niti jedan plavac, bio on mali ili veliki, nema taj miris ko barumba,a, niti okus. pitajte austrijance i nijemce, što oni vole popiti od crvenih vina, i pitajte gazdu onog restorana, taverne, u jeruzalemu, blizu ormoža u sloveniji. pa ćete čuti i vidjeti što je i kako je to danas. mi, kao i obično, kasnimo, tu neke naše sorte pokušavamo proglasiti svjetskim, a ništ ne radimo po zaštiti nekih naših autohtonih sorti, koje doduše naginju direktorima, ali ekološka proizvodnja je danas in, i svijet sve više pije ono što se ne šprica 13 puta, i ne stavlja sumpora kao u akumulator. da imate na stolu dvije čaše crvenog vina, i ne znate koji je plavac, a koji ovaj npr. barumba, vi biste bez puno oklijevanja za barumbu rekli da vam je ljepša, pitkija, mirisnija, jednom riječju, da je bolja. a kad znate da pijete plavac, onda padate pod utjecaj 'kritičara', koji tu kapljicu proglašavaju nekim vrhunskim vinom. da ne bu zabune, jest fino, donekle mirisno, ali nije tako fino kao ovo što ja nudim. :) inače je butelja kvalitetnom francuskom vina 2-3 eura. a naši bi za prosječno dalmatinsko crno/crveno vino, htjeli 100 kuna! ako se mi povodimo za amerikancima, koji inače su total drugačiji od vinoljubaca iz europe, onda nam nema spasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije