Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Izbjegavate gluten? Margarin ne morate

margarin
Foto: Thinkstock
22.06.2015.
u 21:00

Posljednjih godina sve se više govori o bezglutenskoj prehrani koja se temelji na izbjegavanju konzumacije glutena - bjelančevinaste tvari koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi, daje elastičnost tijestu od spomenutih žitarica i čini ga ljepljivim.

Budući da se ubraja u namirnice prihvatljive osobama koje izbjegavaju gluten, margarin može obogatiti njihovu prehranu te pružiti dodatnu kvalitetu bezglutenskim brašnastim proizvodima

Posljednjih godina sve se više govori o bezglutenskoj prehrani koja se temelji na izbjegavanju konzumacije glutena - bjelančevinaste tvari koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi, daje elastičnost tijestu od spomenutih žitarica i čini ga ljepljivim.

Bezglutenskoj prehrani najčešće pribjegavaju osobe s glutenskom intolerancijom ili celijakijom – ekstremnom osjetljivošću na gluten – premda se dosta govori o blagotvornim učincima ovog načina prehrane i na širu populaciju, te on postaje sve popularniji. Kad je riječ o glutenskoj intoleranciji, ona nije alergija na hranu već nasljedna autoimuna bolest, premda simptomi mogu biti slični. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje gluten kao strano tijelo koje je štetno za organizam, što dovodi do upale i oštećenja tankog crijeva. Ukoliko osobe s glutenskom intolerancijom uklone gluten iz prehrane, crijevo zacjeljuje, a mnoštvo simptoma – poput kroničnog umora, anemije, mučnine, kožnih osipa - nestaje.

Ipak, niz žitarica – kao što su kukuruz, heljda i proso, ali i amarant, riža, kvinoja... – ne sadrži gluten, te su stoga pogodne za pripremu brašnastih proizvoda u okviru bezglutenske prehrane.

Kako se u prihvatljive namirnice ubraja i margarin, on se može primijeniti za postizanje mekoće i podatnosti bezglutenskih brašnastih proizvoda.

Omegol sa sjemenkama lana je bezglutenski margarinski namaz bogat omega-3 masnim kiselinama te vitaminima A i D, važnima za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Uz lan, prirodn iizvor omega-3 masne kiseline kao i vitamina B6, folne kiseline, magnezija, željeza i kalcija, sadrži i sjemenke prosa, žitarice koja je vrlo važan sastojak bezglutenske prehrane.

>>Hrvati su pravi ljubitelji margarina, više od dvije trećine ga konzumira vše puta tjedno

>>Maslac, svinjska mast i margarin? Ove masnoće ipak ne smijete izbaciti iz prehrane

Komentara 3

Avatar Radovan
Radovan
00:36 23.06.2015.

Di piše da je članak plaćen?? Kako vam nije neugodno obmanjivat ljude s ovim industrijskim smećem?!! Izbjegavajte margarin u svim oblicima u širokom luku!

BE
bebachica
11:32 23.06.2015.

Isss Radovane, da ajmo pretjerivati.. Margarin se već nekoliko desetljeća pripravlja na potpuno drugačiji način i u njemu nema transmasnih kiselina. Isto tako se može napraviti i kod kuće, ali bože moj, to se nikome neda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije