Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spriječite probleme

Želite izbjeći nadutost? Izbjegavajte ovih 7 namirnica!

nadutost
Foto: Thinkstock
1/5
09.07.2015.
u 07:56

Nadutost je često uzrokovana namirnicama koje ne moraju biti nužno loše za vas. Želite li izbjeći neugodan osjećaj u trbuhu, pokušajte ograničiti unos ovih namirnica!

Neugodan osjećaj nadutosti u trbuhu vrlo je čest problem koji se javlja kada jedete prebrzo, previše ili kada jedete hranu koja sama po sebi uzrokuje osjećaj "lopte u trbuhu".

Iako pripada zdravstvenim problemima, nadutost obično nije ozbiljan problem, ali zbog nje se možete osjećati vrlo neugodno. Često je uzrokovana namirnicama koje ne moraju biti nužno loše za vas. Ustvari, mnoge namirnice koje uzrokuju stvaranje plinova u probavnom traktu su namirnice s visokim udjelom vlakana koje su ustvari dobre za naš organizam.

Portal nutrition.about.com donosi popis 7 namirnica koje trebate izbjegavati ako želite izbjeći neugodnosti koje uzrokuje nadutost.

1. Mahunarke

Suhi grah i leća namirnice su bogate vlaknima koje uzrokuju nastajanje plinova konzumirate li ih u velikim količinama. Ipak ove namirnice bogate su nutrijentima pa ih ne bi trebalo izbjegavati u potpunosti želite li se zdravo hraniti. Pojavu nadutosti možete izbjeći konzumirate li male porcije mahunarki.

Foto: pixabay

2. Zeleno lisnato povrće

Brokula, prokulice, kupus i kelj sadrže vrstu šećera koji ostaje neprobavljen sve dok ga želučane bakterije ne fermentiraju, a to stvara jake plinove i nadutost. Ove namirnice su također bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima pa ih ne bi trebalo izbaciti iz prehrane, nego samo konzumirati u manjim količinama.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Nadutost prouzrokovanu zelenim lisnatim povrćem možete smanjiti ako povrće pripremite na odgovarajući način. Kuhanje povrća omekšava vlakna i povoljno utječe na vašu probavu.

3. Gazirana pića

Gazirana pića najpoznatiji uzročnici nadutosti jer sadrže ugljični dioksid koji izaziva osjećaj "lopte u trbuhu". Osim pića s mjehurićima, sličan efekt izazivaju i žvakaće gume i tvrdi bomboni jer žvakanjem udišemo puno zraka koji se nakuplja u trbuhu.

Foto: screenshot/facebook

4. Kalorična hrana

Visokokalorična hrana također uzrokuje neugodan osjeća nadutosti jer masti usporavaju brzinu kojom hrana putuje kroz vaš probavni trakt. Pretjerate li s brzom i začinjenom hranom, ne preostaje vam ništa drugo osim pričekati da nadutost prođe i drugi put smanjiti porcije visokokaloričnih obroka.

Foto: pixabay

5. Umjetni zaslađivači

Hrana koja sadrži umjetna sladila kao što su sorbitol, manitol, ksilitol može uzrokovati nadutost jer ih tijelo ne probavlja dobro. Bakterije u crijevima fermentiraju zaslađivače zbog čega dolazi do problema u probavnom traktu.

Foto: pixabay

6. Mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi čest su uzročnik nadutost kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu. Ako vaš organizam ne podnosi laktozu, iz prehrane biste u potpunosti trebali izbaciti mliječne proizvode ili pak zamijeniti ih namirnicama koje u sebi ne sadrže laktozu.

Foto: pixabay

7. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice dobre su za organizam jer su bogate vlaknima i nutrijentima. Ali vlakna, baš kao i škrob, mogu učiniti da se osjećate naduto.

Foto: pixabay

Ako vam nadutost često zadaje probleme, probajte pripaziti na prehranu i svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom.

>>Glavobolja, akne, nadutost... Riješite se simptoma PMS-a uz ove namirnice

>>Koja hrana može biti krivac za nadutost? Evo što izbjegavati, a što jesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije