Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAME SE SNALAZE

Izabrala bolni prekid dojenja - dojiti na poslu je utopija

dojenje
VL FOTO
15.02.2010.
u 18:36

Zagrepčanka Ivana u skupini je 13 posto mama, prema posljednjem istraživanju UNICEF-a, koje isključivo svojim mlijekom hrane bebu prvih šest mjeseci njezina života.

Samo su tri mjeseca mladoj mami Ivani ostala do povratka na radno mjesto liječnice i uvelike se već mučila s pitanjem kako prekinuti dojenje. Opcija dojenja na poslu nije dolazila u obzir.

- Čista utopija. Ne znam kakvo bi to radno mjesto moralo biti i tko bi mi, uostalom, dovodio dijete - kaže Ivana.

Savjet zlata vrijedan

Kad je, pak, na internetu pročitala savjet da je odvikavanje najbezbolnije između bebina osmog i devetog mjeseca, Nika je već nekoliko tjedana dojku tražila samo noću.

- Bilo mi je žao zbog prekida, ali nisam mogla zamisliti kako će izgledati povratak na posao ako i dalje budem dojila. Poslušala sam savjet s interneta i sve se riješilo u samo dvije noći. Prve večeri bilo je suza, druge manje i treće je zaspala bez problema. Prvih šest mjeseci je, inače, nisam dohranjivala. Normalnu je hranu poslije toga odlično prihvatila i tješila sam se da s devet mjeseci Nika više nema nutricionističkih potreba za koje je neophodno majčino mlijeko - zadovoljna je Ivana, koja se u prvim tjednima dojenja othrvala poteškoćama s upaljenim dojkama i tako izbjegla statistici što bilježi da polovica majki u Hrvatskoj već do prvog mjeseca bebina života počinje s dohranom. Zagrepčanka Ivana u skupini je 13 posto mama, prema posljednjem istraživanju UNICEF-a, koje isključivo svojim mlijekom hrane bebu prvih šest mjeseci njezina života. Postotak žena koje se za to odlučuju postupno raste iako je podrška dojenju i dojiljama još uvijek daleko od željene.

Mame se snalaze

- Dobra je vijest da sve više naših rodilišta humanizira pristup i ulazi u mrežu prijatelja djece. Međutim, nacionalni program za potporu dojenju već godinama skuplja prašinu u ladicama raznih ministarstava, nemamo ni zakon koji će štititi dojenje kao mnoge razvijene zemlje - kažu u Udruzi Roda, gdje nisu čuli za slučaj uspješnog dojenja na radnom mjestu.

- Da bi to imalo smisla, mnogo organizacijskih preduvjeta moralo bi biti ispunjeno. I od poslodavca i od roditelja. Jedan je, primjerice, i da stan nije daleko od radnog mjesta. A to pak nije čest slučaj - kažu u Rodi.

Kako bilo, većina se mama snalazi kako umije. Mnoge kazuju da su bombardirane brojnim savjetima, često oprečnima i da ih to zbunjuje. Roditelji smatraju, prema posljednjem istraživanju UNICEF-a, da bi informacije o njezi i odgoju djece trebalo dijeliti već trudnicama te da bi trebalo poraditi na pozitivnijem stavu okoline o dojenju. Isto tako, premda je većina zadovoljna odnosom u rodilištima i patronažnih sestara, svi se slažu da bi savjeti o dojenju u rodlištima trebali bit iscrpniji. Što je pak novo na tom području, uskoro će pokazati novo UNICEF-ovo istraživanje provedeno lani u srpnju među 2000 rodilja u rodilištima diljem zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije