Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Istra vinska regija 2017., zaslugom Vinistre i Coronice

Iako nije bio tome sklon, nije volio pjenušac, i on se „preko noći“ preobratio, 2012. složio je prvi pjenušac od malvazije – i „jako me oduševio, početak je to naše priče“ veli Coronica. Napunio je oko tisuću boca, sa 12 % alkohola i čak 40 mjeseci na talogu! Impresivno…
03. travnja 2017. u 12:06 1 komentara 43 prikaza
Vinistra
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/8

Netom kako je poznati istarski vinar Moreno Coronica okupio goste na svom imanju, stigla je sjajna vijest: Munskänkarna, jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu s ukupno više od 25.000 članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017. godine!

Održana je posebna svečanost, a u povodu toga predstavnici udruge Munskänkarna uputili su se u Istri da bi obišli vinare i turističke objekte i počeli suradnju s istarskim vinarima. Podsjetimo, već lani je Istra svrstana u top 10 najboljih vinskih destinacija Europe.

Arhiva VL | Autor :

Rezultat je to četvrt stoljeća predanog rada s jasnim ciljevima, vinara okupljenih tada u ambicioznu udrugu Vinistra, s presudnom potporom istarske politike. Tada mladi vinar i vinogradar Coronica bio je u prvim redovima tog pokreta, i pamtim ga još iz tih dana.

Sada, zreliji i iskusniji, ima se Moreno čega prisjetiti i s ponosom osvrnuti na učinjeno, pri čemu je ostao dosljedan svojem stilu i svojim idejama. A sada je pozvao goste – dugogodišnje znance, sommeliere, poslovne partnere, specijalizirane novinare…Pokazao im je svoj novi podrum u gradnji – bit će veličanstven – i potom u nadaleko znanom hotelu San Rocco obitelji Fernetič u Brtonigli - potočio svoj prvi pjenušac znakovitog imena CO2, te malvaziju iz 2016., Gran Malvaziju 2015. i Gran Teran 2013. Malvazije i terani njegove su uzdanice, te su mu sorte donijele slavu. Ali, iako nikako nije bio tome sklon, nije volio pjenušac, i on se „preko noći“ preobratio, 2012. složio je prvi pjenušac od malvazije – i „jako me oduševio, početak je to naše priče“ veli. Napunio je oko tisuću boca, sa 12 % alkohola i čak 40 mjeseci na talogu! Impresivno…

Rezultat je to četvrt stoljeća predanog rada s jasnim ciljevima, vinara okupljenih tada u ambicioznu udrugu Vinistra, s presudnom potporom istarske politike

Podsjetio je Moreno i na svoju prvu Gran malvaziju iz 2001., koju je Zavod – bio odbio; jer, imala je 14,6 % alkohola, a dopušteni maksimum bio je, birokratski, 14 %?! Srećom, sve poslije slava je tog vina, a tadašnji Zavod zaboravljen je…

Arhiva VL | Autor :

Promijenilo mi je to život“, tako Coronica najkraće opisuje svoje upoznavanje s prevratničkom školom obrade vinograda Franca Simonita, iz Furlanije (na zadnjim slikama). Rezidba je potpuno drukčija nego je uobičajeno, ne smije se grubo orezivati, ne na starom drvu, samo na jednogodišnjem, sve to produžuje trsu život, rađa bolje grožđe, s više snage…Išao je tamo na (relativno skup) tečaj od šest potpuno ispunjenih dana…i sada se iz Morenovih vinograda moramo nadati najboljoj kapljici; a kao kompliment naglasit ću da je njegova malvazija posve drukčija priča nego što smo se naučili u posljednje vrijeme. Susret je to s pravom, čistom malvazijom istarskom

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?