Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'turbo kava'

Imate problema s razbuđivanjem? Ova je kava 80 puta jača od espressa i 'drži' 18 sati

kava
Foto: Thinkstock
1/3
07.09.2016.
u 08:32

Ako se kod osobe pojavi drhtavica i znojenje, riječ je o predoziranju kofeinom. Ako se nastavi piti napitak koji sadrži kofein, simptomi će postati sve intenzivniji.

Kafić u australskom Adelaideu ima u ponudi kavu "Asskicker", za koju njen izumitelj, Steve Benington, tvrdi da sadrži 80 puta više kofeina od standardne kave.

Asskicker se pije polako tijekom dana kroz tri do četiri sata, a navodno "drži" budnim osobe i do 18 sati. 

Jedna šalica espressa sadrži oko 63 miligrama kofeina, a "turbo kava" 5 grama, tvrdi Benington.

Ideja o "turbo kavi" razvila se zbog jedne medicinske sestre u hitnoj pomoći kojoj je trebao napitak da je drži dugo budnom. Benington je prvotno "kreirao" kofeinski napitak koji je spomenutu medicinsku sestru držao budnom i do tri dana te je trebalo napitak ublažiti. 

Danas se služi u kafiću u Australiji već godinu i pol, ali uz upozorenje za osobe koje imaju visok krvni tlak i srčane probleme.  

"Napitak je jako popularan, ali pokušavam odgovoriti svakog gosta da naruči Asskicker i vodim detaljan razgovor prije posluživanja kako bih utvrdio smije li ta osoba piti "turbo kavu". Ako nekog gosta uspijem odgovoriti, znači da nije spreman za ovu kavu", objasnio je vlasnik kafića, bivši australski marinac za CNN

Ako se kod osobe pojavi drhtavica i znojenje, riječ je o predoziranju kofeinom. Ako se nastavi piti napitak koji sadrži kofein, simptomi će postati sve intenzivniji, objašnjava. 

Cijena ove kave je 12 dolara za dozu od pola litre. 

>>10 neočekivanih stvari koje se dogode vašem tijelu kada prestanete piti kavu

Ključne riječi

Komentara 1

GE
geez
13:21 07.09.2016.

Da li bi ovo trebalo biti zanimljivo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije