Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - Posedarje

Hummelsa počastimo gemištom, umalo smo izbacili Hajduk iz Kupa, a od smokava radimo i – kobasice

Turisti?ka patrola Posedarje
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/8
29.07.2022.
u 08:13

Neki nose supruge preko praga, a ovdje magarca preko vode – kako su nekad izgledale utrke, prepričavaju domaći

Utrke magaraca, sjajni pršuti, zlatni novčići, otočić do kojeg se može preplivati, pa i kava od – smokve, ali i svjetski nogometni prvak koji tu pije gemište na račun domaćih. Posedarje ima priču koju će ispričati onima koji se spuste s autoceste. Samo treba doći. Od Dalmatine – dvije ili tri minute vožnje, i eto nas na plaži. Mir, tišina, tek koji vrisak kupačice u crvenom badiću koja veselo skače u Novigradsko more. Ni parkiralište tu nije problem, a i na plaži vas čeka mjesto, kao i u kafiću. Za dvotjedni bijeg od gradske gužve ili samo kratku pauzu na putu prema jugu, Posedarje nudi – sve što treba.

Kazalište ponos mjesta

– Vidite onu crkvicu na malom otoku? Pomorac kojeg je tu prije šest stotina godina zateklo nevrijeme, strašna bura, zakleo se da će, ostane li živ, na otočiću izgraditi crkvu – pokazuju na plaži prema otočiću na kojem je Crkva Sv. Duha. I plaža se tako zove.

I ostao je živ?

– Tako je! Inače crkve ne bi bilo, zar ne? A pomorci su tu kod nas dolazili još u 3. stoljeću prije Krista, ronioci su otkrili drveno-kamenu luku tu pod morem ispred Posedarja! A gore na Budimu pronađen je i novac, jadranska Korkira! Najstariji je to novac pronađen na području Liburnije, a na kovanicama je bio profil kovrčavog mladića, boga Apolona! Mi sad u Zagrebu kujemo nove kovanice eura, a tu je kovanica bilo još otkad – hvale se domaći.

19.07.2022., Posedarje - Turisticka patrola. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

A gdje je novac danas?

– Odnijeli su ga u Zadar, valjda će nam ga vratiti – smiju se domaći.

Na plaži smo, ručnik do ručnika. A oko nas sve priče iz davnina. Ima i aktualnih, naravno.

Njemački reprezentativac i osvajač titule Svjetskog prvaka Mats Hummels i supruga Catherine imaju raskošnu Villu Jasmin, tamo prema hotelu Lucia. Najam vile stoji i do tisuću eura na dan. Naravno, kada oni nisu tu.

– Mi domaći častimo ga gemištom ili pivom! Popije na naš račun, vrlo je simpatičan. Godinama oni dolaze, a nekad i on nama okrene rundu – govore.

Nisu ni oni loši u sportu.

– Jednom je naš NK Hrvatski Vitez umalo izbacio Hajduka iz Kupa, a sjećamo se i da smo zamalo tukli slavnu Jugoplastiku s Tvrdićem i Šolmanom. Uvijek nam ti najveći umaknu za dlaku! Ali barem se lijepo feštalo.

Kad smo kod kafića, najbolja se kava pije u Tavoli tu uz more. A turisti ujutro idu na tržnicu, kod bake Zore.

– Evo dva pomidora za plažu – govori, pa pruža domaće rajčice iz vrta iznad crkve.

Kazalište Knezovi posedarski ponos je mjesta, dobri duh kraja Boris Ante Magaš vrijedno brine o predstavama, svakoga dana on marljivo piše scenarije, režira, osmišljava što će tko glumiti.

– Za mene nema stajanja – govori Boris Ante Magaš.

19.07.2022., Posedarje - Turisticka patrola. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Idemo na magarce. Imaju tu, kao i u Tribunju, neslužbenu Veliku nagradu Posedarja. Favorit ove godine? Magarac Roki.

– Vidi, sad je 50 godina otkako smo održali prvu utrku magaraca! – priča Eugen Novaković, majstor od smokava pa nastavlja:

– Sjećam se i prve, i našeg magarca Bećara, ali taj nije nikad pobijedio. Svaka je kuća nekad imala magarca, a štos je bio da bi konkurencija vodećem magarcu često bacila vodu prije cilja, magarac bi se uplašio, zakopao se, pa bi ga vlasnik morao dizati i nositi preko vode. Neki nose supruge preko praga, a kod nas su magarca nosili preko vode – govori Novaković.

Specijalitet ovog kraja su smokvenjaci. Smokvenjaka je ovdje nekad bilo u svakoj kući. Kad bi si čestitali Božić, Novu godinu ili Uskrs – dar bi bio smokvenjak. A Novaković je tu autoritet.

Marmelada do Singapura

– Kavu, odnosno kavovinu od smokve nedavno sam pravio, pije se s mlijekom ili šlagom. Probala ju je i Višnja Pevec, svidjela joj se. Pa to ne radi nitko na Starom kontinentu! A moja je marmelada od smokve putovala sve do Singapura! Radim i kobasice od smokve, ni to nitko nema... – govori Novaković.

Sve u svemu, u Posedarju priča ima koliko želiš. Tko želi slušati. A tko se želi odmarati, tu dolje na plaži neće mu nitko smetati. Mjesta ima, a ima i smještaja... U pansionu Marin soba za dvoje za noć na utorak – 450 kuna.

OCJENE

Gostoljubivost i susretljivost 10 

Čistoća i urednost mjesta 8

Plaže 8 

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

Sadržaji za djecu 8

Događanja 8

Opskrbljenost 8

Autohtonost 8

Opći dojam 8 

UKUPNA OCJENA 82
 

UKUPNI POREDAK

1. JEZERA 96
2. PRIVLAKA 89
3. SV.FILIP I JAKOV 89
4. MEDVEJA 86
5. RAŽANAC 86
6. VOLOSKO 86
7. BILICE 85
8. LUN 84
9. BANJOLE 83
10. JADRANOVO 82
11. KLENOVICA 82
12. POSEDARJE 82
13. Z. ROGOZNIČKO 82
14. GLAVOTOK 81
15. ZABLAĆE 81
16. KRNICA 80
17. L.ŠUGARJE 80
18. PEROJ 80
19. ROVANJSKA 80
20. KARIGADOR 78
21. MIMICE
22. PODSTRANA
23. IGRANE
24. BRATUŠ
25. MLINI
26. ŽULJANA
27. SLANO
28. KLEK
29. ZATON

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije