Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola Privlaka

Kako je gosta iz Njemačke navigacija odvela 500 kilometara dalje: 'Zeznulo ga jedno slovo'

Turistička ponuda u Privlaci
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/10
26.07.2022.
u 08:43

Privlaka privlači, to je moto, a domaći kažu da to ne treba čuditi jer je njihovo cijelo mjesto – plaža

Kalifornija u malom, tako ovdje u Privlaci tepaju svome mjestu. Ima u tome istine, nisu napuhali priču, jer tu su na poluotoku samo pijesak i plaže. Nismo (još) feštali po Long Beachu, ali tko je u Privlaci bio na fešti, taj to pamti godinama. Tu je fešta za feštom, od noći privlačkih ribara i sabunjara, vinskih festivala sve do slavne Privlačke noći...

Pijeskom obnovili Zadar

– Svi su bili, ali Joli, e njemu nema ravnog! Tu noć nitko nije spavao – hvale domaći neokrunjenog kralja fešta.

Nijemci na gliserima odlaze na izlet, djeca uživaju na velikim napuhanim otocima, netko se u daljini vozi na jet-skiju, igra se i odbojka na pijesku po ovoj žegi. Mjesto je ovo ribara, kapetana i – sabunjara. Dakako, i nogometaša, Josip Skoblar im je susjed, a Skoblaru je susjed – Dominik Livaković. Kuća do kuće. Na rivi srećemo barbu Matu Grbića (74) i vrsnog lovca na hobotnice Branka Pupovca (54). Obojici su, i sabunjaru i ribaru, sinovi – pomorci.

– Pijeskom koji su naši vadili obnovljen je Zadar nakon što su ga Englezi bombardirali. Cijeli sam život vadio pijesak, prije 61 godinu počeo sam raditi s ocem Tončijem. Bilo je tada 60 brodova, vozili smo pijesak leutima, bracerama, števom, logerima, a danas više nema nijednog. Vađenje pijeska je – zabranjeno – kaže barba Grdić.

Pije kavu pa nastavlja priču:

– Na ramenu se nosio pijesak tu po kraju. U posudama koje smo zvali škip. I to 60–70 kilograma na rame pa nosi. Kasnije smo se modernizirali... Lijep je bio život sabunjara. A danas, danas je pola Privlake u New Yorku, ima nas u Adelaideu, Melbourneu... Jer, tko je od naših tu navikao raditi taj težak posao, gorak kruh, taj je mogao bilo što drugo raditi a da ne trepne!

14.07.2022., Privlaka - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

 

Ribar Branko Pupovac pokazuje na more ispred mjesta i govori:

– Vremena se mijenjaju, sada je i riba lukavija! Morala je i ona promijeniti instinkt. Nekad se mrijestila u srpnju i kolovozu, a sad već dva mjeseca prije. I ja sam razvio instinkte, prohodao sam na brodu. Pamtim i kako smo hvatali sto kilograma hobotnica u danu. Pa znali smo u dva tjedna napuniti kombi, dvije tone. Samo hobotnice. To je, nažalost, prošlost – kaže Pupovac.

Privlaka privlači, to im je moto. Zašto?

– Gostoljubivost, plaže, divljina, mir, čisto more... Poluotok smo pa je more na sve strane.

Kupa se ovdje u Loznici, Mostini, uvali Batalaža, Škrapavcu, Sabunikama, Vrilu, Selu, Solinama... Na nekima je pješčanim plažama gužva, a na drugima, pogotovo tamo prema Virskom mostu, kupači su sami.

– To rijetko tko ima, da je cijelo mjesto zapravo – plaža! – govore.

Imaju i ljekovito blato.

– Nosio je blato u Jupolovim kantama i naš fizioterapeut Zvonko iz Ljubljane preko granice pa su se carinici češkali po glavama kad su u prtljažniku vidjeli pune kante pijeska. Pustili bi ga, a on tamo pijeskom liječio reumu.

U zemlji nisu jedina Privlaka, poznata je i ona u kojoj se rodio Cro Cop, pokraj Vinkovaca, a postoji i – Prevlaka.

– Bio jedan gost iz Njemačke, zove i veli: "Eto me, tu sam kod polukruga". Ja izađem, tražim ga i tu i tamo, nema ga... Ja u kamp Dalmacija, nema ga ni tamo, zovem ga i pitam gdje je, a on će: "Pa u Prevlaci". Otišao je 500 kilometara dalje, skroz ispod Konavala, na granicu s Crnom Gorom. Vratio se... Što će. Prevarila ga navigacija, jedno slovo.

U mjestu je niz restorana, od Sabuna, Amica, Ive, Planure, Koćete, Tončija, Morete... Hotel je Laguna, kampovi Dalmacija, Arcadia, Punta, Darinka, Nina, Gara, Tabor, Medanić...

Miris bilja s Velebita

– Naša su privlačka jela sipa s čičvarom, to je nešto između graha i graška. Poznati smo i po sušenoj "ubotnici", kako na privlački zovemo hobotnicu. Norvežani se hvale bakalarom, a mi sušenom hobotnicom. I na najboljem smo geografskom položaju Dalmacije! Oblaci se iznad nas dugo ne zadržavaju, tu je propuh, a na plaži se čak i osjeti miris bilja s Velebita. Zato nam se gosti i vraćaju. Privlačni smo im mi u Privlaci, kako nećemo, pa samo pogledajte oko sebe!

Gostoljubivost i susretljivost 10 
Čistoća i urednost mjesta 9 
Plaže 9 
Raznolikost smještaja 8 
Kvaliteta ugostiteljske ponude 9
Sadržaji za djecu 9
Događanja 9
Opskrbljenost 9
Autohtonost 9 
Opći dojam 8 
UKUPNA OCJENA 89 

Jezera 96
Privlaka 89
Sveti Filip i Jakov 89
Medveja 86
Volosko 86
Bilice 85
Lun 84
Banjole 83
Jadranovo 82
Klenovica 82
Zečevo Rogozničko 82
Glavotok 81
Zablaće 81
Krnica 80
Lukovo Šugarje 80
Peroj 80
Karigador 78
Ražanac
Rovanjska
Posedarje
Mimice
Podstrana
Igrane
Bratuš
Mlini
Žuljana
Slano
Klek
Zaton

Ključne riječi

Komentara 1

ZG
ZGubidan
10:49 26.07.2022.

Nato se svi primiše za trbuhe i grohotom nasmijaše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije