Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrani kojoj prođe rok vani spuštaju cijenu, a kod nas je uništavaju

hrana
Arhiv VL-a
08.02.2010.
u 17:00

Dok Amerikanci hranu dijele beskućnicima, a Britanci je prodaju u pola cijene ili barem nešto jeftinije, u Hrvatskoj hrana kojoj istekne rok završava u smeću.

Rekordan broj obitelji u Velikoj Britaniji kupuje proizvode kojima je istekao rok trajanja kako bi smanjili račune zbog recesije, nezaposlenosti, lošijeg životnog standarda...

Sve se može iskoristiti

Kupuje se sve, primjerice, konzervirano voće ili tjestenina, i to po znatno nižim cijenama. Portal approvedfoods.co.uk zabilježio je skok od čak 500 posto otkako je recesija pogodila Veliku Britaniju, a hrana dolazi od proizvođača i trgovačkih lanaca. Prema standardima agencije za hranu, ne smije se prodavati jedino svježa hrana (meso, jaja...) kojoj je istekao rok trajanja.

{fw3k_direct_quotebox:Hrvatska - Zakonskom je regulativom određeno da se hrana kojoj je prošao rok uništava pa trgovci organiziraju sniženja nekoliko dana prije isteka roka Velika Britanija - Sva hrana, osim svježe, prodaje se i nakon isteka roka valjanosti i to po cijenama koje su niže i do 70 posto u odnosu na početnu

SAD - Hrana kojoj prođe rok često se daje beskućnicima i drugim rizičnim skupinama koje su svjesne rizika i činjenice da je riječ o hrani kojoj je prošao rok. Ono što ne uspiju podjeliti ili prodati na rasprodajama, ako je moguće, recikliraju, a ako ni to ne mogu, hrana se uništava u specijalnim postrojenjima. Kako bi se zadovoljili propisani ekološki standardi:jeste_znali}

 Hrvati se toga nisu dosjetili, iako bi možda i ta ideja našla mnoge poklonike s obzirom na tešku financijsku situaciju. No, kod nas je zakonom zabranjeno prodavati proizvode kojima je istekao rok trajanja.

– Voće i povrće često prodajemo uz 25 ili 50 posto sniženja u trenutku kada procijenimo da nećemo moći prodati naručenu količinu u roku i s dobrom kvalitetom. Sukladno novom propisu, koji nalaže da se roba životinjskog podrijetla po isteku roka ne smije vraćati dobavljačima, ona za koju procijenimo da neće biti prodana vraćamo dobavljaču prije isteka roka. Sve proizvode kojima je istekao rok preuzima zakonski ovlaštena ustanova koja se dalje brine o njezinu zbrinjavanju, odnosno uništavanju – objasnili su iz trgovačkog lanca Billa.

Mercator je internim standardima propisao da se proizvodi moraju povući s polica trgovina najkasnije dan prije isteka roka.

Najposjećenija polica

– Ako postoji veća količina proizvoda kojima se približava datum isteka roka trajanja, u skladu sa zakonskim regulativama odobravamo “sniženje cijena zbog kratkog roka trajanja”. Takve proizvode izdvajamo od ostalih. Asortiman kojemu je istekao rok zbrinjavaju ovlašteni skupljači čije usluge plaćamo – kažu iz Mercatora. Ista ili slična pravila vrijede i u ostalim trgovinama.

A da za takvu robu itekako ima zainteresiranih, najbolje svjedoči činjenica da je Intersparova polica s posebnim sniženjima “zbog kratkog roka trajanja” jedna od posjećenijih u tom trgovačkom centru i nerijetko kraj radnog dana isprati potpuno prazna.
Ključne riječi

Komentara 17

TH
than
17:07 08.02.2010.

Ovo upravo pokazuje zasto smo tu gdje jesmo. Inace, bas i nije tocno da se hrana kod nas unistava, bar ne sva. Dijeli se po javnim kuhinjama, ali samo ona dobijena od distributera. Trgovci su toliko skrti da ce je radije unistiti, nego ju dati, a ima i primjera (recimo Kaufland) gdje mozete naci robu na policama, a da je rok trajanja prosao prije skoro pola godine. Naravno ljudi ne gledaju, a ne radi se o robi koja je posebno osjetljiva tako da...

DA
danac
19:12 08.02.2010.

LAZ----------------------------------------------------------ROBA SE SNIZAVA PRED ISTEK ROKA,A KADA ISTEKNE ROK,........KONTEJNER

PO
podravec
10:57 25.02.2010.

Na Zapadu, svježe pakovano meso se često jednostavno prepakuje i udari novi rok trajanja. Nepakovano meso se jeftino prodaje dalje proizvođačima mesnih proizvoda pa tako prerađeno dobije opet novi rok. Ne vjerujem da i naši to ne rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije