Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restoran Franica

Uz škampe iz senjskog kanala imaju i stara jela

14.07.2017.
u 09:55

Prvenstveno su riblji restoran, no poznati su i po starim jelima, poput janjećeg žvaceta s valcićima

Koga god da sam pitao za preporuku restorana u Baški, svi su unisono vikali ‘Franica’. Čak i vlasnici kultnog restorana ‘Cicibela’, čestog gosta na stranicama turističke patrole, rekli su mi:

– Obvezno, idi kod Franice! – preporučila je vlasnica Cicibele.

A kad te konkurencija hvali, to puno znači. I evo me, na terasi Franice, u mirnom djelu Baške, na kraju šetnice, iza lukobrana.

Gazdarica Pavica Čabrijan kaže:

– Djed Marijan Dujmović kupio je ovu kuću, koja je 20–ih godina bila restoran Pristanište. Od 1925. ovdje je bio hotel Triglav. Danas je, eto, restoran, koji je ime dobio po djedovu nadimku – Franica. Ovo je mjesto bilo i – talijanska žandarmerija.

Prvenstveno su riblji restoran, no poznati su i po starim jelima, poput janjećeg žvaceta s valcićima, kakav je moj ‘ded’ radio.

– Domaći ribari donose nam ribu, a susjed Vinko specijaliziran je za škampe. Lovi ih u senjskom kanalu, a kvarnerski škampi ionako slove za najkvalitetnije – kaže šefica restorana.

Bračni par, Pavica i Zdravko Čabrijan, nisu samo ugostitelji. Otvorili su i prvi Ribarski muzej Buymer u uvali Vela Luka, zadnjoj uvali od Baške prema Velebitu. Skupili su stare ribarske alate, a mjesto do kojeg se ne može doći automobilom, tek brodom ili planinarskom stazom hodajući više od sat vremena, služi kao – utočište za pomorce.

– Ljudi se zateknu na moru za nevremena, a ribarski je muzej i utočište. Vrata se otključavaju na šifru, a kad nam se jave, dajemo im broj koji otvara vrata. Unutra imaju hrane za nekoliko dana – govori Pavica. Pokazuje i na izvor na terasi restorana te kaže:

– Otok je pun izvora, i to vode s Velebita, a ovaj nikad neće presušiti. Koristimo je za polijevanje cvijeća na terasi. Imamo divlju lozu, pravu, bršljan, sve staro više od dva desetljeća. I mene zovu ‘zelena ruka’ jer se o svom bilju brinem sama.

Dok razgovaramo, na stol stiže srednje pečeni biftek na tostu s krumpirom zgodno aranžiran ribizlom (120 kuna biftek, 20 kuna krumpir), a kao desert flambirane suhe smokve u kremi mascarpone s prošekom i umrvljenim biskvitom (50 kuna). Ambijent je miran, daleko je od šetnice Palade na kojoj je turistički ‘mravinjak’. Tu, na drugom kraju uvale je opušteno, morski. I vrlo fino. Preporuka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije