Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Gljive na sunce za više vitamina D u prehrani

gljive (1)
Rajko Polić
24.04.2013.
u 14:15

Vitamin D koji gljive sintetiziraju upijanjem UV zraka neće se uništiti kuhanjem, poručuju stručnjaci

Gljive koje upiju određene količine sunčeva svjetla mogu našem organizmu dati jednaku dozu vitamina D kao i neki dodaci prehrani. No prije izlaganja suncu gljive morate osloboditi iz folije i ostaviti ih pola sata prije spremanja obroka, poručuje voditelj istraživanja Michael Holick sa sveučilišta u Bostonu. Objašnjava da slično kao i naša koža gljive sintetiziraju UV zrake u vitamin D.

– Konzumiranje gljiva koje su izložene ultraljubičastom svjetlu, a sadrže vitamin D2, dobar izvor vitamina D može poboljšati status vitamina D kod odraslih osoba. Osim toga, gljive koje sadrže vitamin D2 učinkovito podižu i održavanju zdrave razine vitamina D kao i konzumiranje dodataka koji sadrže vitamin D2 ili D3 – kazao je Holick. Potrošačima se preporučuje da gljive – bilo koje sorte – izvade iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostave između 10 ujutro i tri popodne na suncu, ali najviše do 60 minuta. Valja naglasiti da kuhanje ne smanjuje razinu D vitamina, piše Daily Mail.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije