Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U esplanadi

Francuski chef s Michelinovom zvjezdicom kuhao Zagrepčanima; šampanjac se pio iz tuljaca

gala večera
Foto: Hotel Esplanade
1/5
06.11.2016.
u 21:26

Lionel Levy predvodnik je nove mediteranske kuhinje, jelovnici mu se temelje na lokalnim namirnicama. Uz večeru se pio i šampanjac Moët&Chandon, i to iz malih tuljaca, što je hrvatska premijera novoga svjetskog hita

Hotel Esplanade ovih je dana ugostio francusku kuharsku zvijezdu Lionela Levyja. Bogate je biografije; sada je chef u poznatom restoranu Alcyone u hotelu InterContinetal u Marseilleu, gradu u koji se doselio 1999. godine.

Zanat je učio i od slavnog Alaina Ducassea. Godine 2005. dobio je prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Predvodnik je nove mediteranske kuhinje, jelovnici mu se temelje na lokalnoj kuhinji, na namirnicama kao što su svježe ulovljene ribe, mesa od najboljih uzgajivača i povrće lokalnih poljoprivrednika.

Foto: Hotel Esplanade

U Zinfandel'su s prvom damom Esplanadine kuhinje Anom Grgić, koja je tu već petu godinu, i njenim timom pripremio je tradicionalnu Gala šampanjsku večeru. Prije toga je za mlade kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu održao radionicu, a svoje majstorije predstavio je i na posebnoj priredbi za novinare.

Tako smo imali prigodu kušati jela čija je imena teško i izgovoriti, kao što su gravlax od brancina sa zvjezdastim anisom uz salatu od komorača i limuna, zaleđenu juhu od češnjaka, goveđe obraze u začinu Raz el Hanout s humusom i krostinima od moždine, francuski tartar od limuna uz osvježavajući sorbet od limete i bosiljka.

Sljedovi jela popraćeni su vrhunskim šampanjcima Veuve Clicquot i Moët&Chandon, a uz glavno jelo točen je ekskluzivni malbec Chateau de Cayx, iz vinarije princa Henrika od Danske, koji je prije dvije godine s kraljicom Margaretom II boravio u Esplanadi. Male bočice Moët&Chandona servirane su s tuljcima kroz koje se pije, umjesto čaša; ova bjelosvjetska novost sad je imala hrvatsku premijeru.

Chef Levy stigao je Zagreb uz podršku partnera, Francuskog instituta u Hrvatskoj, Festivala Okusi Mediteran!, AGS Moversa, Miva Galerije vina i domaćina, Esplanade. Generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić izrazio je zadovoljstvo što ovakvim događajima obogaćuju zagrebačku gastro scenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije