Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Evo zašto su kupovni voćni sokovi loši za vaše zdravlje

Sjećate li se koncentriranih sokova koje smo pili osamdesetih? Nitko nam nije rekao da sadrže oko četiri kocke šećera u jednoj čaši.
09. ožujka 2014. u 08:00 4 komentara 7464 prikaza
sok od povrća
Foto: Thinkstock

Ne proizvode se svi sokovi na isti način. Sjećate li se koncentriranih sokova koje smo pili osamdesetih? Nitko nam nije rekao da sadrže oko četiri kocke šećera u jednoj čaši. A što je s voćnim shakeovima iz devedesetih? Istraživanja sada pokazuju da su i oni bili puni šećera.

Što se tiče hladno cijeđenih sokova, razlika je u tome što se plodovi sitne i cijede mehaničkim postupkom tako da se iz njih izvuku maksimalne količine hranjivih sastojaka.

Zaključak ispitivanja je da sok dobiven na ovaj način sadrži oko pet puta više vitamina od sokova napravljenih u centrifugalnim sokovnicima. Oni također imaju rok trajanja od samo nekoliko dana.

- Ako kupujete sokove s rokom uporabe dužim od mjesec dana, to znači da su kuhani - kaže Geeta Sidhu-Robb, vlasnica Centra za detoksikaciju i mršavljenje ''Nosh Detox'', koji radi na principu dostave svježih shakeova i sokova na kućnu adresu, a samo neke od njezinih klijentica su Gwyneth Paltrow i Stella McCartney.

- Proces pasterizacije uništava većinu hranjivih sastojaka i enzima iz voća i povrća koji su neophodni našem organizmu - dodaje Geeta. Ako pak niste raspoloženi plaćati drugima da vam rade ove

koktele zdravlja i ljepote, najbolje je da uložite u sokovnik za hladno cijeđenje voća i povrća i uz malo truda osigurate sebi svakodnevnu neophodnu dozu vitamina i minerala.

>>Zaboravite na kupljene sokove. Zdrave i ukusne možete napraviti sami!

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • Avatar DŠ.....
    DŠ.....:

    Miješalica (blender) daleko je bolje rješenje od preskupoga sokovnika. Dovoljno je pet minuta svakoga jutra. U miješalicu valja staviti jednu vrstu ekološkoga suhoga voća (grožđice, marelice, datulje, smokve, šljive) , potom jabuku, cijeli limun (oguliti ga kao naranču) i malo ... prikaži još!i malo tople vode po želji. Dobiva se vitaminsko-mineralna bomba kojoj nema premca. Budući da neki stručnjaci tvrde da se voće ne smije biti prvi jutarnji obrok, potrebno je najprije popiti čašu tople vode, za 15-ak minuta malo maslinova ulja ili toga trenutka samljevenih lanenih sjemenki, a onda za 30-ak minuta prirediti opisani koktel suhoga i svježega voća.

  • Immanuell:

    A gdje naći organsko svježe povrće i voće danas?! Ja npr. to mogu, moji roditelji žive na selu i imaju izuzetno bogatu baštu i voćnjak. Prskanje pesticidima ne dolazi u obzir, možda jedno u veljači crvenim uljem i lozu jednom ... prikaži još! samo bakrenim krečom i to je sve. Ima povrća kakvog se sjetite, voća isto tako. Međutim, nema to svatko, a ono što se nudi na tržnicama pogotovo u trg. centrima je u najmanju ruku upitne kakvoće i sadržaja.