Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mediteranska dijeta

Dr. Kažinić Kreho: Trebamo na stol vratiti našu hranu

lejla kažinić kreho (1)
20.06.2012.
u 10:00

Mediteranska dijeta način je života koji slavi kuhanje i objed, a ne samo hranu...

– Univerzalne dijete nema! Nema dijete koja bi nam svima dala socijalno prihvaćena tijela, a da takva postoji, pa ne bismo svaki dan imali 500 novih dijeta – poručuje dr. Lejla Kažinić Kreho, autorica Moje mediteranske dijete, knjige koja objašnjava znanstvene spoznaje, predstavlja mediteransku piramidu prehrane kao najzdraviji izbor za ovo područje i donosi recepte. Prilično jak zaključak Kažinić Kreho nije donijela, kako bi se reklo, odoka.

Zaštićeno dobro

Iza ove liječnice je obrazovanje, niz istraživanja i publikacija... S obzirom na sve to, zaključak je da se – moramo vratiti našoj nekoć tradicionalnoj prehrani. Kako objašnjava, 70-ih godina, dolaskom zapadne hrane na naše područje, ljudi su preuzeli taj način prehrane koji ih je, među ostalim, učinio bolesnijima.

– UNESCO je 2010. godine mediteranski način prehrane stavio na listu zaštićenih dobara. Smatram da se mora voditi računa o regiji, s obzirom na psihosocijalne okolnosti i prema istraživanjima, moramo se vratiti našoj tradicionalnoj hrani, koju preporučuje i UNESCO – objašnjava nutricionistica koja je svojom novom knjigom htjela pojednostavniti znanost do praktične razine.

I čini se da je u tome uspjela jer su u knjizi jednostavno objašnjene karakteristike i prednosti mediteranske prehrane. Mediteranska je prehrana način života, a ne samo hrana. Tako Kažinić Kreho navodi da bi trebalo i uživati u kuhanju s onima koje volite, zajednički pripremati obroke, okupljati se oko stola...

Mediteranska prehrana usto smanjuje rizik od dijabetesa, kroničnih bolesti, karcinoma dojke, ali cijeli koncept ima i globalni “zeleni” utjecaj. Što se hrane tiče, neka su od pravila: minimalno obrađena, sezonska i lokalna hrana, plava riba dva puta tjedno, svježe voće kao svakodnevni desert, mnogo povrća i mahunarki, maslinovo ulje kao glavni izvor masti, tjelovježba i dovoljno vode.

Glikemijski indeks

Dio knjige sadrži i tablice namirnica s izraženim glikemijskim indeksom i loadom, što posebno objašnjava. Namirnicama u njezinim receptima te su vrijednosti niske te su jela koja preporučuje pogodna i za one sa srčanim bolestima, viškom kilograma...

Ključne riječi

Komentara 8

MA
malena27
16:01 20.06.2012.

Ako nastave sa poskupljenjima , bicemo sretni da na stol stavimo bilo kakvu hranu.

OB
-obrisani-
11:42 21.06.2012.

Vrlo rado bih probao tetine specijalitete!

ZO
Zotero
11:52 20.06.2012.

Tradicionalna prhrana naših djedova i baka koja sadržava banane i šta sve ne... LoL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije