Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božanstveno

Donosimo recept za još jednu u nizu slastičarskih bravura pastry chefa u čije smo se slastice opasno zaljubili

Sandra Šimunović/Pixsell
26.04.2021.
u 07:00

Mladi inženjer robotike Krešimir Bonačić Krešić u duši je oduvijek bio slastičar, a prije dvije godine napokon je dobio i službenu potvrdu za to na prestižnoj gastroakademiji Italian Culinary Institute for Foreigners. Njegove slastice uistinu su nešto posebno - predlažemo da se već danas uvjerite u to uz ovaj famozni tart od čokolade, jagoda i bosiljka!

Da je kratka ali intenzivna edukacija u Italiji itekako učinkovita, bilo nam je jasno čim smo vidjeli i isprobali Krešimirove kolače, ali opet, što čovjek može naučiti u malo više od mjesec dana?

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

– Može jako puno naučiti jer tamo svaki dan od jutra do večeri imate na raspolaganju profesionalno uređenu kuhinju, vrhunske sastojke, stručni kadar koji drži tečajeve i na drugim školama, među kojima su pobjednici različitih svjetskih natjecanja u slastičarstvu. Sa mnom su radila dva mentora, od kojih je jedan bio pobjednik svjetskog slastičarskog natjecanja federacije Fabio Orlando, a druga slavna Claudia Mosca, jedna od predsjednica ogranka talijanske slastičarske organizacije za Lazio. Oni kontinuirano prate vaš napredak, znaju svaku vašu slabost i pomažu vam da je nadvladate, potiču timski rad i kolegijalnost i nagrađuju entuzijazam i kreativnost - objasnio nam je Krešimir koji čega da koronakriza napokon prođe pa da se zaputi u Italiju gdje ga čeka posao iz snova s mentorom Fabijem Orlandom. Dok čeka svojih pet minuta, Krešimir je rado s nama podijelio svu raskoš svog slastičarskog talenta, a koliko je nadaren, možete provjeriti i vi u receptima koje dijelimo s vama. Ovaj tart od čokolade, jagoda i bosiljka oduševit će vas na prvu!

Prilikom izrade prhkog tijesta jaja ili bilo kakav tekući sastojak uvijek dodajte na kraju kako se gluten ne bi izradio prilikom miješanja tijesta jer to bi tijesto učinilo žilavim. Smjesa za tijesto prije dodavanja jaja treba biti pješčane strukture.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tart od čokolade, jagoda i bosiljka     

Za prhko tijesto:

250 g glatkog brašna

90 g šećera u prahu

1 jaje L veličine

150 g maslaca

1 g soli

1 žličica ekstrakta vanilije

30 g mljevenih badema

Za gel od jagoda:

150 g jagoda

50 ml soka od naranče

25 g šećera

2,5 lista želatine

1 žlica ruma

Za kremu od čokolade:

300 g šećera

40 g gustina

prstohvat soli

5 žumanjaka

630 ml mlijeka

120 ml slatkog vrhnja

170 g čokolade, sjeckane

55 g maslaca

1 žličica ekstrakta vanilije

Za kremu od bosiljka:

75 g šećera

25 g gustina

prstohvat soli

2 žumanjka

160 ml mlijeka

30 ml slatkog vrhnja

bosiljak

limunova korica

80 g maslaca

sok ½ limuna

400 g svježih jagoda za ukrašavanje tarta

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Za prhko tijesto glatko brašno, šećer u prahu, sol i mljevene bademe stavite u posudu. Maslac pri sobnoj temperaturi narežite na šnite i pomiješajte sa suhim sastojcima u posudi do pješčane strukture. Zatim dodajte jaje i ekstrakt vanilije te umijesite prhko tijesto. Tijesto zatim razvaljajte između dva papira za pečenje i ohladite u hladnjaku.

Kad se tijesto ohladilo, prebacite ga u kalup za tart i izbodite vilicom. Tijesto zatim prekrijte papirom za pečenje i prekrijte grahom ili keramičkim kuglicama za pećnicu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-25 minuta.

Za gel od jagoda propasirajte jagode, dodajte sok od naranče i šećer. Listove želatine stavite u zdjelicu vode i pustite da nabubre. Jagode, sok od naranče i šećer zagrijte nad vatrom na 60 °C , uklonite s vatre te u smjesu umiješajte nabubrene listove želatine. Dobiveni gel prelijte preko pečenog biskvita za tart i stavite hladiti.

Za kremu od čokolade pomiješajte šećer, gustin, sol, žumanjke, mlijeko i slatko vrhnje u loncu. Nad vatrom zagrijte smjesu i uz konstantno miješanje zakuhajte gustu kremu. Zatim maknite s vatre i umiješajte čokoladu, maslac i ekstrakt vanilije. Čokoladnu kremu izlijte u tart preko gela od jagoda i stavite na hlađenje.

Za kremu od bosiljka zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, bosiljak i koricu limuna. Kad zakuha, izvadite listove bosiljka (možete 1/3 ostaviti i dodati u kremu kod miksanja). U zdjelici pomiješajte šećer, gustin i sol, te ih dodajte u vruću smjesu mlijeka i vrhnja i zakuhajte kremu svilenkaste strukture. Uklonite s vatre i stavite na hlađenje. Maslac sobne temperature izmiksajte do kremaste strukture te povežite mikserom s ohlađenom kremom od bosiljka i limunovim sokom.

Kremom od bosiljka i svježim jagodama ukrasite tart.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije