Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Dolaze vam gosti? Saznajte kako se najpravilnije postavlja stol, od tanjura do pribora za jelo i salveta

Ima dosta pravila, znate li baš sve?
06. listopada 2021. u 07:00 4 komentara 5804 prikaza
Foto: shutterstock

Kod postavljanja stola za jelo postoje neka određena pravila kojih se treba pridržavati. Važno je, recimo, da se tanjuri stavljaju na udaljenosti dva prsta od ruba stola, a svaki gost treba imati 60 do 70 centimetara prostora oko sebe, znači 30 do 35 centimetara po jednoj strani.

Kako bi gosti neometano mogli ustajati i sjedati za stol, stolac im treba imati najmanje 50 centimetara prostora iza sebe.

Pribor za jelo treba slagati prema redoslijedu jedenja, odnosno ono za posljednje jelo stavlja se uz rub tanjura, a Architecturaldigest.com otkrio je i razlike u slaganju stola ovisno o prilikama.

Ponovno najezda smrdljivih martina, ali možete ih se riješiti uz pomoć ovih trikova

Svakodnevna večera
1. Postavite podmetače za jelo i na sredinu stavite tanjur.
2. Vilica ide s lijeve strane, nož s desne do tanjura i žlica kraj njega, s vanjske strane
3. Čaša za vodu ide u desni kut, iznad noža.
4. Salveta se može staviti ispod vilice ili na tanjur.

Ležerni ručak
1. Opet prvo postavite podmetače za jelo i tanjure.
2. Ako poslužujete salatu, stavite jedan tanjurić za nju iznad velikog tanjura za glavno jelo.
3. S lijeve strane, do tanjura, stavite veliku vilicu, a s njezine vanjske strane i onu za salatu.
4. Pravilo za nož, žlicu, salvetu i čašu isto je kao za svakodnevnu večeru.

Svečane prilike
1. Postavite stolnjak i tanjure - za glavno jelo, za salatu, ali i za kruh - on ide s lijeve strane glavnog tanjura. 
2. Nož za maslac stavite horizontalno na tanjur za kruh.
3. Vilice, noževo i žlica slažu se isto kao u prethodnim prilikama, a žlica za desert stavlja se horizontalno iznad tanjura za glavno jelo.
4. Čaša za vodu ide u desni kut iznad tanjura, bliže gostu, a ona za vino s njezine vanjske strane. 
5. Salvetu smotajte i stavite na tanjur za salatu.
6. Šalica za kavu i posudica za umak trebaju biti iznad čaša.

Konobari otkrili koje stvari nikako ne vole da gosti rade

1 / 10
Konobarenje je jedan od najstresnijih poslova, a uz to može biti i vrlo fizički naporan, posebice u turističkim sredinama i tijekom sezone. Uz to, neki ljudi jednostavno se ne trude olakšati konobarima već im dodatno zakompliciraju život svojim ponašanjem. Na portalu Theeverygirl, dugogodišnja konobarica poručila je od čega im se diže kosa na glavi. 
Češnjak Korisno Uz ove trikove brzo očistite češnjak i spriječite da vam na prstima ostane miris što vi mislite? Otac kaznio kćer zbog ponašanja prema čistačici pa izazvao burnu raspravu: "Pretjerao si!" tjedni horoskop Ovan će se dobro zabavljati, Vaga će biti otvorenija za rizik, a Strijelac će trebati strpljenja
Sarajevo: Umirovljenici unatoč pandemiji koronavirusa svakodnevno uživaju u partijama šaha
VEČERNJI DOZNAJE
Radnici stariji od 65 zbog novog zakona ostaju bez prava na otpremninu, donosimo detalje
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zvezdomor:

    A kad će biti uputstva kako se pravilno briše stražnjica...?

  • Avatar Borna Vitez
    Borna Vitez:

    A ako nemam "salvete" već samo ubruse kako onda ?

  • sani1:

    Ako je ovo najpravilnije, kako je onda pravilnije ili manje pravilno? Knjigu u ruke dečki: nešto je ili pravilno ili nepravilno, ne može biti više ili manje pravilno.