Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Trendovi u graditeljstvu za stvaranje ugodnog i ekonomičnog doma

Samsung EHS Mono R290 dizalica topline
Foto: Samsung
1/3
27.03.2024.
u 07:30

Trendovi u građevinskoj industriji neprestano napreduju, uvode se nove tehnologije koje sve više naglašavaju održivost i ekološku osviještenost, kao što je primjerice termalna izolacija doma.

Za dugoročno kvalitetan dom, siguran za život, neophodna je kvalitetna izolacija. Odabir prave izolacije postaje ključan faktor zaštite kućanstva, a osim što pruža udobnost, kvalitetna izolacija doprinosi i očuvanju energetske efikasnosti te smanjenju troškova grijanja i hlađenja. Stoga, pravilno planiranje i implementacija izolacijskih materijala postaje neizbježan korak u svakom građevinskom projektu ili adaptaciji. Uz to, iznimno je važno i da su usklađeni s globalnim standardima održive gradnje i suvremenim tehnološkim inovacijama.

Građevina se sve više okreće i usmjerava prema korištenju obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije. To uključuje sve češću implementaciju solarnih panela za proizvodnju električne energije, vjetroelektrana za decentraliziranu opskrbu energijom, geotermalnih sustava za grijanje i hlađenje te dizalica topline. Sve veća popularnost obnovljivih izvora energije pokazuje snažan pomak prema održivijim praksama u građevinskoj industriji. Solarni paneli pretvaraju sunčevu energiju u električnu putem fotonaponskih procesa, pružajući održiv i ekološki prihvatljiv izvor energije za potrebe kućanstva. Integracija solarnih panela sve je popularnija zbog njihove sposobnosti smanjenja troškova energije, ovisnosti o fosilnim gorivima te smanjenja emisija stakleničkih plinova. Također, pružaju mogućnost samostalne opskrbe električnom energijom, posebno u ruralnim područjima ili područjima gdje je dostupnost električne mreže ograničena. Samim time, kombinacija solarnih panela s dizalicama topline stvara holistički pristup korištenju obnovljive energije u domovima i korak je prema energetski efikasnijim i ekološki prihvatljivijim domovima budućnosti.

Foto: Samsung

Termoizolacija kao ključni faktor uštede energije

Prilikom izolacije stambenog objekta, važno je pažljivo odabrati materijal za vanjske zidove kako bi se osigurala ugodna unutarnja temperatura, produljio životni vijek objekta te dao doprinos za zaštitu okoliša i uštedu u kućnom proračunu. Postoji puno različitih oblika izolacije, pri čemu se kamena vuna ističe kao poželjan izbor jer pruža izvrsnu termalnu izolaciju s mogućnošću difuzije pare. Osim toplinske izolacije, kamena vuna pruža i protupožarnu zaštitu te se može koristiti za izolaciju potkrovlja, pregradnih zidova, spuštenih stropova i slijepih podova. Iako je stiropor jeftiniji od kamene vune, također je popularan izbor jer pruža dobre izolacijske vrijednosti, što ga čini privlačnim za izolaciju stambenih zgrada. Međutim, važno je imati na umu da stiropor brzo gori i lako širi plamen te se ne može reciklirati, što su neki od njegovih nedostataka.

Spoj izolacije i uređaja za postizanje maksimalne učinkovitosti

Za postizanje punog potencijala izolacije doma, preporučuje se korištenje učinkovitih uređaja poput dizalica topline. Riječ je o sustavu grijanja koji koristi obnovljivu energiju iz okoliša, poput topline zraka, tla ili vode te je prenosi u unutarnji prostor u svrhu grijanja. Ključni dijelovi dizalice topline uključuju kompresor, isparivač, kondenzator, ekspanzijski ventil i rashladni plin, koji zajedno omogućuju učinkovit prijenos topline i osiguravaju optimalno grijanje doma. Kombinacija kvalitetne izolacije s dizalicom topline osigurava energetski učinkovit sustav grijanja, što rezultira smanjenjem troškova energije i povećanjem udobnosti unutar doma. Dobar primjer takvog uređaja je Samsung EHS Mono R290 dizalica topline koja nudi visoku učinkovitost uz minimalnu buku od samo 35 dB(A). S rasponom kapaciteta od 5 kW do 16 kW, osigurava toplu vodu do 75°C, idealnu za pripremu tople vode, direktnu zamjenu plinskog bojlera te grijanje upotrebom klasičnih radijatora, podnog grijanja ili ventilokonvektora. Također, koristi ekološki prihvatljivu radnu tvar R290 s niskim potencijalom globalnog zagrijavanja, dok pametno povezivanje putem SmartThings Energy aplikacije omogućuje detaljno praćenje potrošnje energije i uštedu.

Foto: Samsung

Investiranje u budućnost ugradnjom dizalice topline

Spajanje visokokvalitetne izolacije s učinkovitim sustavom kao što je dizalica topline, rezultira energetski učinkovitim sustavom grijanja koji osigurava optimalnu unutarnju temperaturu uz minimalne troškove. Kvalitetna izolacija pomaže zadržati toplinu unutar doma, dok dizalica topline koristi obnovljivu energiju iz okoliša kako bi je učinkovito raspodijelila i održavala stabilnu temperaturu. Nadalje, zamjena tradicionalnih sustava grijanja EHS Mono R290 dizalicom topline, može rezultirati smanjenjem troškova grijanja i do 70 posto. Ova kombinacija pruža pouzdan, ekonomičan i održiv način za održavanje ugodne temperature u domovima, dok istovremeno smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Dizalice topline postaju sve popularniji izbor zbog svoje visoke učinkovitosti i sposobnosti korištenja obnovljivih izvora energije, a fleksibilnost i sposobnost prilagodbe različitim uvjetima čine ih idealnim rješenjem za različite prostore.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije