Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MA KAKVA TERETANA

Spoji ugodno s korisnim: Evo kako vježbati uz korisne kućne radove

JUB
Foto: Envato Elements
1/4
02.04.2024.
u 07:45

Postoji pregršt aktivnosti koje možemo odraditi u svome domu, poput bojenja zidova, koje su odličan način vježbanja i rješavanja kućnih poslova

Uključivanje tjelesne aktivnosti u dnevnu rutinu nakon posla i sjedilačkog načina života od ključne je važnosti za očuvanje zdravlja i dobrobiti. Redovita tjelovježba pomaže u jačanju mišića i kostiju, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka, te doprinosi boljem raspoloženju i mentalnom zdravlju. Također, aktivni način života potiče energetsku razinu, povećava produktivnost i omogućuje kvalitetniji san. Integracija tjelovježbe u dnevnu rutinu donosi mnoge koristi za opće zdravlje i blagostanje. Kada razmišljamo o vježbanju, pred očima su nam slike teretana, trbušnjaka i sklekova u spavaćoj sobi ili trčanje parkom. Naravno, to su idilične slike, jer se uglavnom teretane svode na znojno čekanje sprava i gužvu na parkingu, doma nam stalno netko ulazi i smeta dok vježbamo, a poslije posla nam se ne da trčati parkom. Međutim, postoji jednostavan način kako možete uključiti fizičku aktivnost u svoj svakodnevni život, a to je obavljanje kućanskih poslova.

Foto: Envato Elements

Da, dobro ste pročitali! Bojenje zidova, čišćenje, uređivanje vrta – sve to su aktivnosti koje ne samo što vam pomažu održati kuću urednom i životni prostor ugodnim već vam i omogućuju da sagorite kalorije i ostanete aktivni. Dakle, zašto ne biste spojili ugodno s korisnim i zamijenili vježbe iz teretane nečim čime će vaši ukućani biti oduševljeni?

1. Bojenje zidova kao fitness rutina: Pripremite se za jedan od najkorisnijih i najaktivnijih kućanskih poslova – bojenje zidova. Ova aktivnost ne samo što osvježava vaš prostor već vam također pruža priliku za solidan trening.

Bojenje angažira različite mišićne skupine, kao što su:

Mišići ruku i ramena – Držanje kista ili valjka za boju zahtijeva stalno podizanje i spuštanje ruku te pomicanje naprijed-natrag duž zida. To aktivira mišiće ramena, tricepsa (mišići stražnje strane nadlaktice) i bicepsa (mišići prednje strane nadlaktice).

Mišići trupa – Stabilizacija tijela dok bojite zidove također aktivira mišiće trupa, uključujući trbušne mišiće (rektus abdominis i trbušne bočne mišiće) te mišiće donjeg dijela leđa (lumbalne mišiće).

Mišići nogu – Hodanje naprijed-natrag dok bojite i savijanje koljena pri kretanju prema dolje ili dok se penjete na ljestve, angažira mišiće nogu, uključujući kvadriceps (mišići prednje strane bedara), biceps femoris (mišići stražnje strane bedara) te mišiće lista.

Kante boje mogu poslužiti i kao set utega. Primjerice, jedna kanta boje za zid JUB JUPOL CLASSIC od 15 l, koja je neškodljiva za korisnika i okoliš te omogućuje laganu aplikaciju, ima 24,13 kg. Ova je količina dostatna i za do 100 kvadrata prostora.

Zbog kombinacije ovih pokreta, farbanje zidova može biti iznenađujuće zahtjevno za mišiće cijelog tijela, posebno ako radite na većim površinama ili visokim zidovima. Redovito farbanje može doprinijeti jačanju i toniranju različitih mišićnih skupina. Čak i samo hodanje dok pripremate prostoriju za bojenje i zaštita pokućstva doprinosi sagorijevanju kalorija. Ne samo što ćete napokon srediti sve male pukotine u zidovima i nanijeti novi sloj boje, koji će promijeniti vaš dom, već ćete i ojačati mišiće i poboljšati svoje raspoloženje. Ovisno o veličini životnog prostora, bojenje zidova možete rasporediti na duži period, pogotovo ako imate kuću i nekakve dvorišne objekte. Čak i ako ste u manjem stanu u zgradi, bojite prostoriju po prostoriju i tako ćete u kratkom vremenu dobiti nekoliko odličnih treninga.

Ako vam nedostaje inspiracija za boje, pogledajte koji su trendovi boja za 2024. godinu i jednostavno odaberite nove nijanse za svoj dom.

Foto: Envato Elements

2. Čišćenje za toniranje tijela: Razmišljate li o čišćenju svoga doma samo kao obavezi? Možda trebate promijeniti perspektivu jer čišćenje ne mora biti samo dosadan posao, već prilika za toniranje tijela i poboljšanje općeg zdravlja. Kada se upustite u čišćenje, ne obavljate samo kućanske poslove, već i aktivirate mišiće cijelog tijela. Usisavanje, brisanje prašine i ribanje podova zahtijevaju ponavljajuće pokrete koji mogu ojačati mišiće nogu, ruku i trbuha. Razmislite o tome kao o prilici za integraciju ciljanog treninga u svoju dnevnu rutinu, umjesto da čišćenje promatrate kao dosadan posao.

Također, ako ste u dobroj formi, postoji mnogo načina kako možete povećati intenzitet vježbanja dok čistite. Primjerice, umjesto jednostavnog brisanja podova, možete dodati čučnjeve u pokrete dok se krećete po sobi. To će aktivirati mišiće nogu i stražnjice, pružajući vam dodatno opterećenje tijekom obavljanja kućanskih poslova. Obratite pažnju i na pokrete ruku dok usisavate ili brišete prašinu. Uključivanjem dodatnih pokreta ruku ili podizanjem manjih predmeta, možete aktivirati mišiće ruku i ramena, pružajući im toniranje i jačanje.

Sve u svemu, čišćenje kuće može biti mnogo više od običnog posla. To je prilika za aktivno angažiranje mišića i poboljšanje svoje kondicije. Sljedeći put kada se ne možete izvući od kućanskih poslova, razmislite o tome kao o prilici za dobro znojenje i novu vrstu treninga.

Foto: Envato Elements

3. Uređenje vrta za bolju formu: Ako imate vrt ili dvorište, imate sjajnu priliku za svakodnevnu tjelovježbu, Briga o biljkama, košenje trave i slične aktivnosti mogu vam pružiti sjajnu priliku za vježbanje na otvorenom, i to u udobnosti vlastitog doma. Košenje trave, kopanje, sadnja biljaka – sve su to aktivnosti koje zahtijevaju angažman cijelog tijela. Skupljanjem lišća ili radom s alatima možete dodatno aktivirati različite mišićne skupine. Boravak na otvorenom uz fizičku aktivnost također pruža dodatne koristi za mentalno zdravlje i opuštanje. A bonus je i da vas nitko neće gledati kako ste odjeveni, možete iskoristiti stare trenirke i poderane majice koje vam neće biti žao zaprljati ili slučajno uništiti.

Započnite dan ciljanim obavljanjem nekoliko kućanskih poslova i pretvorite svoj dom u osobni fitness centar. Bojenje zidova, čišćenje i uređenje vrta ne samo što će vam pomoći da održite kuću urednom već će vam i omogućiti da sagorite kalorije, ojačate mišiće i poboljšate svoje opće zdravlje. Dakle, nema više izgovora – vrijeme je da spojite ugodno s korisnim i započnete svoju kućnu fitness rutinu već danas!

Sadržaj nastao u suradnji s JUB, bojama koje mijenjaju dom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije