Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Imate neredovite cikluse i mjesečnicu od 11. godine? Ova vam bolest prijeti

menstruacija
Foto: Thinkstock
16.02.2018.
u 08:05

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu došli su do zaključka kako dobivanje menstruacije prije 11. godine žene izlaže većem riziku za upalne bolesti dišnih puteva

Žene koje su menstruaciju dobile prije svoje jedanaeste godine te imaju nepravilne menstrualne cikluse imaju veći rizik od dobivanja astme, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu došli su do zaključka kako dobivanje menstruacije prije 11. godine žene izlaže većem riziku za upalne bolesti dišnih puteva.

Simptome astme, poput ostajanja bez daha i kašljanja, imaju i žene koje imaju neredovite menstruacije, stručnjaci dodaju.

Rane menstruacije i neredoviti ciklusi povezani su i s anovulacijom, poremećajem u kojem jajnici ne otpuštaju jajašce. Zbog tog poremećaja žene su prekomjerno izložene estrogenu što dovodi do razvijanja astme zbog upalnog učinka hormona.

Istraživanje je pokazalo kako je i hormonska zamjenska terapija koju žene uzimaju u menopauzi također povezana s obolijevanjem od astme. Pojedine žene, naime, uzimaju nadomjestak hormona koje su izgubile u menopauzi kako bi ublažile simptome.

– Najbolji način da žene izbjegnu negativni učinak hormona je da drže astmu pod kontrolom uzimajući lijekove točno kako su prepisani te koristeći inhalator redovito – kaže dr. Erika Kennington, voditeljica istraživanja o astmi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pogledajte i galeriju: Ovo je jedna od najvećih pogrešaka koju radite kada vas hvata prehlada

menstruacija
1/8

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
08:46 16.02.2018.

mozda uopce niste zena, nego muskarac s Madagaskara....danasnji pobornici ljudskih prava odmah ce vas podrzati....Mozda ste i kiklop.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije