Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa

Danas je svjetski dan Nutelle: Jedete li je žlicom ili na kruhu?

Nutella
Wikimedia commons
05.02.2020.
u 07:00

Prvi put na tržište je izašla prije 56 godina, a njezin preteča, namaz Supercrema postojao je još od 1951. godine.

Pietru Ferreru možemo zahvaliti za ovaj najomiljeniji slatki namaz od čokolade. Prvo je napravio Supercremu koja je bila u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i tako posluživala na kruhu. Sve do 1963. kada je Pietrov sin Michele Ferrero odlučio to malo usavršiti i proširiti obiteljski brend po Europi. 

Promijenio je sastojke, sliku i ime proizvoda koje je nastalo od engleske riječi ''nut'' koja znači lješnjak – glavni sastojak ovog namaza.

Točan recept stroga je tajna, ali prema ambalaži glavni sastojci su, osim lješnjaka, šećer, biljna ulja i kakao. 

Dok uživate u Nutelli, jedući je na razne načine, ovo su neke stvari koje vjerojatno niste znali:
U svijetu se u prosjeku svakih 2,5 sekundi proda jedna staklenka, a godišnje ih se proizvede toliko da bi se mogle poredati duž obale Dunava čak 26 puta. Inače, Dunav teče kroz 10 država, pa možete samo zamisliti koja je to količina.

Osim duž obale Dunava, Nutellom koja se napravi u godinu dana mogli bismo napraviti krug oko Zemlje 1,8 puta i prekriti Veliki kineski zid osam puta. Kada je riječ o kilogramima prodane Nutelle u jednoj godini, dovoljno je samo reći da je teška kao i Empire State Building.

Video o Nutelli pogledajte ispod:

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:15 05.02.2020.

Dioničar sam tvrtke koja ju proizvodi.

DU
Deleted user
07:20 05.02.2020.

Više volim Lino-ladu

LA
laptopxp1
07:37 05.02.2020.

Najviše ju volim polizati na mladoj pici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije