Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Danas je Svjetski dan marcipana, a vrlo jednostavno možete ga pripremiti u svoja četiri zida

Ova ukusna i lagana poslastica napravljena je od samo dva sastojka - šećera i badema koji daju karakterističan okus.
12. siječnja 2021. u 15:30 1 komentara 5868 prikaza
Foto: shutterstock

Vrlo lagana poslastica čiji je glavni sastojak badem - koji i daje taj karakterističan, pomalo gorki okus - omiljena je u slastičarskom svijetu jer se može oblikovati u gotovo sve. Također se jako jednostavno priprema, iako mnogi misle suprotno, i možete ga napraviti kod kuće - što bi bilo odlično danas jer slavi svoj dan!

Ipak, jedna stvar oko marcipana nikada nije do kraja otkrivena - a to je podrijetlo. Neki tvrde da je nastao u Perziji, te da je od tamo putovao različitim trgovačkim putovima da bi postao glavni sastojak europske kuhinje - gdje su ga pak donijeli Turci.

S vremenom je postao i specijalitet Njemačke, a osobito je grad Lubeck ponosan na svoju povijest i tradiciju proizvodnje marcipana jer kvalitetu i sadržaj badema uzimaju vrlo ozbiljno.

Dalje u tekstu donosimo popis sastojaka i detaljne upute pripreme.

Pogledajte video: Uz ove trikove pripremite i fine fritule kod kuće

Sastojci:
150 g badema
150 g šećera
1 bjelanjak
Po želji jedna čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka

Priprema:
Uglavnom se marcipan radi s jednakim omjerom šećera i badema, ali ako mislite da bi vam takva kombinacija bila preslatka i želite da se jače osjete bademi, stavite manje šećera (omjer 1:2).  

Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i dobro posušite. Zatim ih sameljite u blenderu i ponavljajte taj postupak sve dok ne dobijete sitno mljevene bademe. 

Stavite ih u posudu i začinite ekstraktom od vanilije ili limunovim sokom i sve dobro promiješajte. 

Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu.

Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. 

Isprobajte recept za krumpire koji je zaludio internet:

1 / 6
Fino i brzo Ovog vikenda zasladite se medenim kockama: Desert koji se u trenu napravi - i nestane Popularni desert Čokoladne kuglice za vrući napitak pravi su hit na društvenim mrežama: Napravite ih kod kuće za tren Bolja opcija Kiselo vrhnje možete napraviti vrlo jednostavno kod kuće - treba vam 3 sastojka
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade